Plantaže u partnerstvu sa domaćim biznismenima otvaraju fabriku briketa

Brikete se u Crnoj Gori koriste za potpalu roštilja, u razvijenim zemljama kao alternativna energija
210 pregleda 0 komentar(a)
plantaze, Foto: Arhiva "Vijesti"
plantaze, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.06.2011. 10:28h

Kompanija Plantaže AD u partnerstvu sa privatnom firmom “OMP Engineering”, u vlasništvu Olega Obradovića, Miodraga Ivanovića i Predraga Boškovića, na Dan državnosti 13. jula otvoriće u glavnom gradu Fabriku za proizvodnju briketa.

Direktorica Plantaža Verica Maraš, koja će predsjedavati upravom nove kompanije “Plant-OMP”, u kratkom telefonskom razgovoru potvrdila je juče “Vijestima” da će se buduća fabrika nalaziti se u blizini sjedišta Plantaža, odnosno, preko puta Stočne pijace gdje se godinama kao otpad iz vinograda odlagala lozovina.

"O ovoj fabrici dugo se razmišljalo, a nova kompanija je formirana veoma transparentno uz sve predviđene procedure. Lozovinu smo do sada palili, a od nje će se ubuduće praviti najkvalitetnije brikete", istakla je Maraš.

Vlasnici Plantaže i OMP Engineering

Maraš je navela da je ukupna investicija u fabriku za proizvodnju briketa vrijedna dva miliona eura.

Brikete se u Crnoj Gori sada uglavnom koriste za potpalu roštilja, a u razvijenim zemljama uz pomoć adekvatnih peći kao alternativni izvor energije.

Mašina za proizvodnju briketa je elektro-mehanički uređaj sa hidrauličnim agregatom koji za sirovinu koristi celulozni otpad sa stepenom vlage od 16 do 18 odsto.

Vlasnici Fabrike “Plant-OMP” DOO sa po 50 odsto vlasništva su Plantaže i “OMP Engineering”. Prema podacima iz registra Privrednog suda izvršni direktor je Petar Šćepanović.

U bordu kompanije uz Vericu Maraš kao član se navodi Oleg Obradović, bivši direktor Telekoma Crne Gore, koji sada predsjedava upravom Prve banke Crne Gore.

Dugogodišnji državni direktor Obradović, dakle, sada uspješno razvija privatni biznis sa državnom kompanijom, a uz to predsjedava bankom familije Đukanović, čiji opstanak opet u najvećem dijelu zavisi opet od državnih depozita i deponovanog novca Elektroprivrede Crne Gore, kompanije u državnom vlasništvu.

Iz Pobjede u biznis

Obradović i Ivanović su nekada zajedno bili direktori u Telekomu, a Ivanović i Bošković u cetinjskom Montenegro bonusu

Za razliku od privatnog biznisa i vrijednih transakcija koje obavlja kupujući pojedine akcije na berzi, Pobjeda AD na čelu sa Ivanovićem godinama je na grbači poreskih obveznika i njen opstanak direktno zavisi od državnih subvencija.

Firma “OMP Engineering” osnovana je još krajem 2009. godine, a njen direktor je Nataša Obradović. Po 30 odsto vlasništva imaju Ivanović, Bošković i Oleg Obradović, dok je 10 odsto u vlasništvu firme "CB" Consulting Company. Jedan od vlasnika rekao nam je nezvanično da iza te firme stoje njihovi partneri iz BIH.

Obradović i Ivanović su nekada zajedno bili direktori u Telekomu, a Ivanović i Bošković u cetinjskom Montenegro bonusu.

Bonus video: