Nakon ministrove posjete, prekinut štrajk glađu u "Nikpeku"

Ministar im je obećao da će pokušati da riješi zahtjev radnika koji se odnosio na isplatu socijalnog programa
0 komentar(a)
nikšićka pekara, Foto: Srđo
nikšićka pekara, Foto: Srđo
Ažurirano: 29.06.2011. 11:59h

Nakon posjete ministra poljoprivrede Tarzana Miloševića bivši radnici gradske pekare „Nikpek“ nakon sedam dana štrajka glađu odlučili su da isti zamrznu kako bi dali šansu da se ministrova obećanja ispune i njihov problem riješi.

„Posjeta ministra Miloševića je uslijedila nakon našeg razgovora sa njim u Podgorici. On je radnicima dao čvrsta uvjeravanja da će tender za prodaju preduzeća biti raspisan do kraja jula nakon čega bi nam, do 15. avgusta, bile isplaćene zaostale zarade“, kazao je predstavnik radnika Sreten Čolaković.

Uukoliko se situacija ne bude odvijala u smjeru datih obećanja i zahtjeva biće prinuđeni da ponovo organizuju proteste.

„Kazao nam je da je formirana radna grupa koja će pokušati da iznađe najbolje rješenje. Pristupiće se i penzionisanju radnika koji su pri kraju radnog vijeka a zbog starosti nijesu u mogućnosti da pronađu neki drugi posao", kazao je u ime 60 štrajkača Čolaković.

Dodao je da će ukoliko se situacija ne bude odvijala u smjeru datih obećanja i zahtjeva biti prinuđeni da ponovo organizuju proteste.

Uz mogućnost ponovnog štrajka

Bivši radnici „Nikpeka“, pekare u kojoj je proizvodnja obustavljena 17.marta a stečaj uveden 11 aprila, traže isplatu 12 plata, povezivanje radnog staža, isplatu otpremnina od Fonda rada i realizaciju socijalnog programa u iznosu od 250 eura po godini staža.

U pekari, koja je od 1997. godine bila u vlasništvu Milisava Ćipranića, u trenutku uvođenja stečaja, prema riječima radnika bilo je 90 zaposlenih – 40 stalno i 60 na određeno, a bilo je, kako tvrde, i onih koji su radili na „crno“.

Ćipranić koji je imao 86 akcija pekare, odlučio se na prodaju vlasništva zbog, kako je rekao, duga od oko 700 hiljada eura.

Od trenutka otvaranja stečaja potraživanja su prijavila 83 povjerioca sa preko 1,9 miliona eura.

Stečajni upravnik Žarko Ostojić osporio je oko 72,5 hiljade eura, dok je ostala potraživanja prihvatio.

Najveća potraživanja ima NLB Montenegro banka koja ima razlučno pravo na odvojeno namirenje za iznos od 494.000 eura.

Zatim slijede radnici koji potražuju oko 320 hiljada eura i njihove prijave su nesporne.

Bonus video: