Građevinska dozvola u Podgorici najskuplja u regionu

Jugoistočna Evropa nastavlja da unaprijeđuje poslovnu regulativu za preduzetnike, ocijenili su eksperti Svjestske banke
56 pregleda 0 komentar(a)
hram, milenijum, Foto: Vesko Belojević
hram, milenijum, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.06.2011. 10:22h

Rezultati Duing biznis /Doing business/ istraživanja ohrabrujući su kada su u pitanju Crna Gora i zemlje regiona, ocijenio je direktor sektora za globalne indikatora i analize u Svjetskoj banci (SB), Augusto Lopez-Klaros /Lopez-Claros/.

Istraživanje o poslovanju u jugoistočnoj Evropi, koje su uradile SB i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), pokazalo je da su ekonomije u tim zemljama nastavile da reformišu poslovne propise i pored globalne finansijske krize.

“Rezultati su prilično ohrabrujući. Živimo u globalnoj ekonomiji, visoko integrisanoj. Zemlje se često suočavaju sa šokovima i drugim poremećajima i implementacija ekonomske politike je težak zadatak”, rekao je Klaros agenciji Mina-business.

Najteže je, kako se navodi u izvještaju, osnovati preduzeće u Prištini, registrovati vlasništvo u Mostaru i sprovesti ugovor u Prizrenu

Prema izvještaju, u kojem se upoređuju podaci o lakoći poslovanja u 22 grada u sedam država regiona - Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori i Srbiji, jugoistočna Evropa nastavlja da unaprijeđuje poslovnu regulativu za preduzetnike.

Klaros je ohrabren kako zemlje regiona sprovode reforme, posebno u tri posljednje godine koje su bile teške za globalnu ekonomiju.

“Vidjeli smo neka poboljšanja u regionu, sa određenim razlikama”, kazao je Klaros.

Preduzeće najlakše osnovati u Skoplju

Izvještaj, kojim su u Crnoj Gori obuhvaćeni Podgorica, Nikšić i Pljevlja, analizira četiri oblasti – osnivanje preduzeća, pribavljanje građevinskih dozvola, registrovanje vlasništva i sprovođenje ugovora.

Rezultati istraživanja pokazuju da je Podgorica najskuplji grad u regionu za dobijanje građevinske dozvole, koja se najlakše dobija u Nikšiću, a najteže u Beogradu. Od svih gradova u regionu preduzeće je najlakše osnovati u Skoplju, privredni spor preko suda riješiti u Zrenjaninu, a vlasnička prava prenijeti u Balti i Kišnjevu u Moldaviji.

Trend je pozitivan

Najteže je, kako se navodi u izvještaju, osnovati preduzeće u Prištini, registrovati vlasništvo u Mostaru i sprovesti ugovor u Prizrenu.

Klaros je ocijenio da je kvalitet biznis okruženje vrlo važan, kao i da je u toj oblasti bilo napretka od prošlog Duing biznis izvještaja.

Prethodne tri godine upućuju, kako kaže, na postepeni proces preobražaja u centranoj i istočnoj Evropi, kako bi te zemlje dostigle evropski prosjek i tu se primjećuje napredak.

“Neke zemlje su bolje u tome od drugih, ali je trend pozitivan i to ohrabruje, zaključio je Klaros.

Bonus video: