Sindikalci iz regiona: Nećete moći u EU ako kršite prava radnika

Socijalni dijalog jedan od temelja evropskog socijalnog modela i jedan od zajedničkih ciljeva Evropske unije
0 komentar(a)
radnici, Foto: Shutterstock.com
radnici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.06.2011. 20:26h

Regionalni sindikalni savjet Solidarnost, kojeg osim dva crnogorska sindikata Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata, čine i vodeći sindikati iz Slovenije, Hrvatske Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, u utorak je poslao pismo predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću u kojem “oštro protestuju zbog grubog kršenja i nepoštovanja socijalnog dijaloga od strane Vlade Crne Gore”.

Ističemo da je socijalni dijalog jedan od temelja evropskog socijalnog modela i jedan od zajedničkih ciljeva Evropske unije, o kojem su se obavezale sve države članice

"Ističemo da je socijalni dijalog jedan od temelja evropskog socijalnog modela i jedan od zajedničkih ciljeva Evropske unije, o kojem su se obavezale sve države članice. Stoga, Crna Gora, kao kandidat za pristupanje Evropskoj uniji, jednostranim kršenjem socjialnog dijaloga od strane njene vlade u tako važnom zakonu za radnike i radnice Crne Gore, kao što je Zakon o radu, sigurno neće imati pozitivan uticaj na mišljenje o njenoj spremnosti da postane članica evropske porodice", naveo je Semolič.

Regionalni sindikalni savjet Solidarnost poziva Vladu i Skupštinu Crne Gore da u izradi i usvajanju Zakona o radu u potpunosti uvaži članove zakona koji su bili usvojeni uz saglasnost socijalnih partnera i povuku jednostrane predloge koji nisu u skladu sa Konvencijom Međunarodne organizacije rada br. 158.

"Ukoliko Vlada Crne Gore nastavi sa kršenjem socijalnog dijaloga, o tome ćemo, preko Evropske konfederacije sindikata, obavijestiti nadležne organe Evropske unije", naveo je Semolič.

SSCG i USS kreću u zajedničku borbu protiv zakona o radu

Savez sindikata i Unija slobodnih sindikata u utorak su u zajedničkom saopštenju, povodom pisma Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost, upozorile da su rješenja koja je utvrdila Vlada iz predloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu, a odnose se na mogućnost davanja otkaza zaposlenim od strane poslodavca, obesmislila socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje na nivou tripartizma u Crnoj Gori.

"Datim razlozima za davanje otkaza od strane poslodavca, zbog navodno nepoštovanja radnih obaveza, propisanih pored ostalog i ugovorom o radu ili aktom poslodavca, zaoposleni su izloženi mogućim zloupotrebama prava poslodavca, što može imati za posledicu narušavanje postojeće radne sigurnosti i radno-pravne zaštite zaposlenog", ocijenili su iz SSCG i USSCG.

SSCG i USSCG ukazuju javnosti da Vlada nije smjela da, prilikom utvrđivanja razloga za davanje otkaza zaposlenom od strane poslodavca, zaobiđe Konvenciju MOR-a br.158 kojom se utvrđuje minimum uslova od strane poslodavca, kao i minimum vođenja disciplinskog postupka, već da se propisima zaposlenom omogući da iznese odbranu u postupku pred poslodavcem ili drugim organom.

"U tom smislu, SSCG i USSCG će nakon odluka svojih organa, saopštiti metode sindikalne borbe kako bi se usvojile izmjene i dopune Zakona o radu koje su konsenzusom usaglašene u socijalnom dijalogu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: