Mandić: Rusi svjesno svjesno izbjegavaju razgovor o Novom prvoborcu

Hodžić je kazao da se nada da će Opština, uz pomoć države, naći modus, jer postoje i dobra volja i pare da se radnici isplate
65 pregleda 0 komentar(a)
Zahid Hodžić, Foto: Slavica Kosić
Zahid Hodžić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.06.2011. 17:05h

Sada znamo ko je zadužen da rješava naš problem, prokomentarisao je predsjednik sindikata AD “Novi prvoborac” Zahid Hodžić izjavu premijera Igora Lukšića, koji je u Ulcinju kazao "da bi Opština Herceg Novi trebalo da se pozabavi statusom i rješenjem problema radnika koji štrajkuju 23. dan”.

Gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić kazao je “Vijestima” da je lokalna uprava spremna da razgovara sa menadžmentom firme o uplaćivanju dijela novca za radnička potraživanja.

Međutim, "neko bi trebao da "privoli" dva člana Odbora direktora, koji imaju odlučujuću riječ u tom tijelu, da dođu u Herceg Novi i sjednu za pregovarački sto".

Hodžić je kazao da se nada da će Opština, uz pomoć države, naći modus, jer postoje i dobra volja i pare da se radnici isplate

Mandić je ranije predlagao menadžmentu “Prvoborca” da se dio novca koji Opština duguje toj firmi opredjeli za ispunjenje radničkih zahtjeva, ali je to odbijeno.

Opština bi trebalo da toj firmi uplati oko 900.000 eura za zemljište u Meljinama koje je vlasništvo “Prvoborca”, a na kome je predviđena izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda.

Mandić je "Vijestima" kazao da su vezani ugovorom i da taj novac mogu uplatiti jedino na račun “Novog prvoborca”.

Međutim, zbog potraživanja od oko 2,5 miliona eura račun "Prvoborca" je blokiran, što znači da bi uplata od oko 160.000 eura, koliko je potrebno za izmirenje zahtjeva 13 štrajkača, bila "pojedena" i ne bi stigla do onih kojima je opredijeljena.

Hodžić je kazao da se nada da će Opština, uz pomoć države, naći modus, jer postoje i dobra volja i pare da se radnici isplate.

"Da idemo kući, našim porodicama, dok smo još živi", kazao je Hodžić.

Leovac: Vladu treba da interesuje sudbina firme

Predsjednica NVO “Kuća ljudskih prava” Lidija Leovac podsjetila je premijera da je država vlasnik skoro četvrtine akcijskog kapitala u “Novom prvoborcu”.

“Zbog hipoteke nad zemljom koja je data za zajam od više od million eura ’Mellie investmentu’ ugrožena je imovina ’Prvoborca’, dakle i akcijskog kapitala države”, kazala je Leovac.

Zato, tvrdi ona, “Vladu i te kako treba da interesuje sudbina ’Novog prvoborca’.

Inspektori Direkcije javnih prihoda i juče su provjeravali obimnu dokumentaciju u AD “Novi prvoborac”. Štrajkači su uvjereni da će njihovi nalazi potvrditi njihove tvrdnje da je u firmi na djelu kriminal.

Trinaest radnika od 7. juna štrajkuje gladju tražeći da im se ukine rješenje o proglašenju tehnološkim viškom, isplate zaostale plate, naknade za topli obrok, poveže radni staž i isplati otpremnina.

Završeno suđenje

U hercegnovskom Osnovnom sudu je završeno suđenje po tužbi 42 radnika AD “Novi prvoborac” protiv te firme.

Radnici su “Prvoborac” tužili za isplatu novčanih nadoknada za period od marta 2009. do aprila 2011. godine.

Svi radnici su otpušteni kao tehnološki višak. U postupku je dokazivano da su otkazi bili nezakoniti. Advokat Jovan Pejović, zastupnik radnika u tom procesu, vjeruje u pozitivno rješenje po kome bi radnicima trebalo da bude isplaćeno 402.134 eura.

Radnici koji štrajkuju glađu su dobili poziv za ročište zakazano za 24. jul zbog nezakonitih otkaza.

Bonus video: