Građevinci iz Bijelog Polja prijete štrajkom glađu

Predsjednik Inicijativnog odbora Svetozar Čabarkapa ponovo je najavio štrajk glađu ukoliko nadležni ne počnu „ozbiljno“ da rješavaju njihove zahtjevi.
0 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Arhiva Vijesti
Bijelo Polje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.06.2011. 16:40h

Stotinak bivših radnika bjelopoljskog GRO “Radnik“ se ponovo okupilo u centru grada, tražeći svoja prava iz radnog odnosa koja su im uskraćena od 1992. godine, kada je nakon uvođenja stečaja, oko 1.300 zaposlenih završilo na Birou rada.

Predsjednik Inicijativnog odbora Svetozar Čabarkapa ponovo je najavio štrajk glađu ukoliko nadležni ne počnu „ozbiljno“ da rješavaju njihove zahtjevi.

Zahtjeve su uputili Opštini, ministarstvima rada i socijalnog staranja, ekonomije i finansija, te premijeru Igoru Lukšiću, a traže adekvatne otpremnine i da im se isplati iznos 500 eura po godini staža za sve one radnike koji su na Birou rada. Takođe, traže povezivanje staža zaključno sa prošlom godinom, kako bi oni koji ispunjavaju uslov ostvarili penziju. Ostale su im neisplaćene zarade i regresi.

“Čekaćemo odgovor od nadležnih još 15 dana i više nema odugovlačenja. Ukoliko nam se ne omogući da štrajkujemo u krugu firme, bićemo prinuđeni da štrajk glađu započnemo ispred Opštine. Mi radnici smo najmanje krivi što je država omogućila netransparentnu privatizaciju i mi smo prvi na sjeveru osjetili njenu pogubnost”, kazao je Čabarkapa.

Najavio je da će, ukoliko im niko u državi ne pruži adekvatnu pomoć u smislu da se njihovi zahtjevi što hitnije riješe, biti prinuđeni da se za pomoć obrate evropskim institucijama.

“Strpićemo se još malo kako bismo u međuvremenu dobili tražene odgovore, u suprotnom niko nas neće spriječiti da preuzmemo našu imovinu, koja je stvarana našom mukom u srećnim vremenima”, poručio je Čabarkapa.

Pekari sa ministrom

Predstavnici bivših radnika nikšićke gradske pekare „Nikpek“, koji već sedam dana štrajkuju glađu, danas će razgovarati sa ministrom poljoprivrede Tarzanom Miloševićem, od koga očekuju da im pomogne u pronalasku rješenja.

Oni su sa štrajkom počeli jer im se duguje 12 plata, nije im povezan radni staž, a traže i isplatu otpremnina od Fonda rada i realizaciju socijalnog programa u iznosu od 250 eura po godini staža.

„Nadamo se da će nam razgovor sa ministrom Miloševićem donijeti nešto novo. Radnici su već prilično iscrpljeni i Hitna služba svakodnevno reaguje“, kazao je predstavnik 60 štrajkača Sreten Čolaković.

U pekari, koja je od 1997. godine bila u vlasništvu privatnika iz Nikšića Milisava Ćipranića, proizvodnja je prekinuta 17. marta, a stečaj je uveden 11. aprila. Opštinsko sindikalno povjereništvo Nikšić, u saopštenju, navelo je da su nastavili da pružaju pomoć radnicima i koordiniraju aktivnosti na rješavanju njihovih zahtjeva.

Između ostalog, saopšteno je i kako je sindikat više puta kontaktirao i Ministarstvo poljoprivrede kako bi pomogli u organizaciji traženog sastanka.

Bonus video: