Na zahtjev radnika uveden stečaj u Tehnostil

"Od uvođenja stečaja očekujemo i konačno rješenje teške situacije, kao i realizaciju socijalnog programa, za koji se ranije prijavilo 58 od 92 zaposlenih”
0 komentar(a)
Tehnostil, Foto: Vijesti online
Tehnostil, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 27.06.2011. 14:05h

U nikšićku Hladnu Valjaonicu – Tehnostil, čiji je vlasnik rusko-švajcarska kompanija Tehnostil trejding uveden je stečaj po zahtjevu 90 radnika te firme.

Za stečajnog upravnika imenovan je Dragoslav Jauković, dosadašnji privremeni upravnik Hladne valjaonice.

Predsjednik Sindikata, Marko Mirjačić, kazao je da je ta odluka Privrednog suda očekivana, s obzirom na tešku situaciju u koju je Tehnostil doveo preduzeće i zaposlene.

On je naveo da uvođenjem stečaja radnici očekuju isplatu 1,3 miliona eura duga za 17 neisplaćenih zarada i stambene kredite.

"Od uvođenja stečaja očekujemo i konačno rješenje teške situacije, kao i realizaciju socijalnog programa, za koji se ranije prijavilo 58 od 92 zaposlenih”, rekao je Mirjačić.

Hladna valjaonica je najstariji i prvi privatizovani pogon nikšićke Željezare, čiji je većinski vlasnik zaustavio proizvodnju polovinom 2009. godine, nakon čega je kasnije uvedena i prinudna uprava.

Zaposleni u Tehnostilu – Hladnoj valjaonici štrajkovali su početkom prošle godine više od dva mjeseca, čak i glađu, ukazujući, kako su tvrdili, na privredni kriminal u preduzeću.

U Hladnu valjaonicu, po nalogu Ministarstva ekonomije, uvedena je i privremena uprava, a pokrenuta je i krivična odgovornost kako bi se rasvijetlila situacija o poslovanju Tehnostila.

U Hladnoj valjaonici je, po nalogu vlasnika, ostala samo jedna proizvodna linija, dok su, kako je tada saopšteno, sva ostala postrojenja, bez kojih se ne može organizovati proizvodnja, odvezena u Suboticu.

Bonus video: