Štrajka u fabrici Bjelasica Rada ipak neće biti

U fabrici smatraju da je konkurencija na domaćem tržištu velika, a da bi država trebalo da više podrži jedinog domaćeg proizovođača
0 komentar(a)
Fabrika Rada, Foto: Arhiva Vijesti
Fabrika Rada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.06.2011. 10:18h

Do najavljivanog štrajka u bjelopoljskoj fabrici mineralne vode Bjelasica Rada koja je u stečaju, vjerovatno neće doći jer su radnicima uplaćene dvije od četiri zaostale plate.

Sindikat fabrike, ipak, nije zadovoljan proizvodnjom i plasmanom proizvoda.

"Obećano je da će treća zaostala plata biti do petka, a očekujemo da nam se do 10. jula isplati junska zarada", saopštila predsjednik sindikata fabrike Bjelasica Rada, Stanka Nišavić.

Radnici će se u toku naredne sedmice sastati sa izvršnim direktorom Goranom Čabarkapom, kako bi se dogovorili o daljim koracima.

"Trebalo bi da se poveća proizvodnja i prodaja, na tome ćemo insistirati bez obzira da li će uprava ispuniti uslove vezane za plate. Samim tim bi se svi finansijski problemi riješili", naglasila je Nišavić.

Ona je kazala da ne shvata zašto jedina fabrika mineralne vode u Crnoj Gori ne može da opstane, niti kako domaći brend može biti iza uvezenih, a po kvalitetu je u istom rangu, ako ne i bolji.

"Voljeli bi da vidimo veću zastupljenost našeg proizvoda na domaćem tržištu, jer je sada minimalna u odnosu na vode koje se uvoze", poručila je Nišavić.

Prema njenim riječima, konkurencija na domaćem tržištu je velika, a država bi trebalo da više podrži jedinog domaćeg proizovođača.

"Mi smo jedno otpuštanje radnika već imali, borićemo se da do toga opet ne dođe i da se ne zatvorimo", zaključila je Nišavić.

Stečaj je fabriku uveden u maju 2007, i tada su otpuštena 54 radnika. Sindikat fabrike Rada je ranije uputio dopis Čabarkapi da preduzme sve mjere kako ne bi došlo do obustave rada, jer su, kako su naveli, radnici na ivici.

Troškovi zaposlenih na kraju decembra porasli su 14,6 odsto na 524.900 eura, dok je amortizacija bila 1,6 odsto manja i iznosila je 315.200 eura. Ostali poslovni rashodi pali su oko 40 odsto na 274.600 eura

Radnici su kazali i da su plate ponižavajuće i neredovne, sa po četiri mjeseca kašnjenja, nasuprot menadžmentu čije su zarade enormno visoke i sa nikakvim radnim rezultatima.

Oni su tražili da se pokrene proizvodnja, prodaja i naplata, izmire obaveze prema radnicima kao i zaostale zarade i doprinosi i obezbijedi novac pojedinim zaposlenim za liječenje koje je definisano kolektivnim ugovorom.

Radnici su ranije ostavili rok do četvrtka za ispunjenje zahtjeva, jer će u suprotnom generalni štrajk biti organizovan u jeku sezone.

Bjelopoljska fabrika prošlu godinu je završila sa gubitkom od 435.300 eura, 12,5 odsto većim nego na kraju 2009.

Prema izvještaju o poslovanju, koji je kompanija prvi put objavila na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, prihod je na kraju decembra bio 3,8 odsto manji nego u uporednom periodu i iznosio je 1,1 milion eura.

Gubitak od poslovnih aktivnosti Bjelasice Rade na kraju prošle godine iznosio je 422.600 eura i bio je 13,8 odsto veći nego na kraju 2009.

Troškovi zaposlenih na kraju decembra porasli su 14,6 odsto na 524.900 eura, dok je amortizacija bila 1,6 odsto manja i iznosila je 315.200 eura. Ostali poslovni rashodi pali su oko 40 odsto na 274.600 eura.

Ukupna aktiva smanjena je 5,7 odsto u odnosu na kraj 2009. godine na 11,5 miliona eura.

Vlasnik 77,2 odsto akcija Bjelasice Rade sakriven je iza Zbirnog kastodi računa kod Hypo Alpe Adria banke.

Fondovi zajedničkog ulaganja Trend i Eurofond imaju 9,54 odsto, odnosno 1,61 odsto akcija kompanije, dok je Elmir Bektešević iz Bijelog Polja vlasnik 1,34 odsto dionica.

Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto udjela u preduzeću.

Bonus video: