MNSS: Neksan zaradio milione iz deponovanog ostatka proizvodnje

Džejkobson smatra da će ugovor između Željezare i Neksana “neizbježno dovesti do gubitaka za Željezaru”
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2011. 14:21h

Najveći akcionar i povjerilac Željezare firma MNSS oglasila se saopštenjem za javnost u kome negoduju zbog, kako ističu, „besmislenog poteza“ vlasnika firme Neksan Miodraga Davidovića koji je Privrednom sudu prijavio potraživanja od Željezare u iznosu od oko osam miliona eura.

„Logika gospodina Davidovića je smiješna i besmislena. Vodeći se njegovom logikom MNSS bi trebalo sada da prijavi potraživanje Privrednom sudu za sav prihod koji je MNSS izgubio tokom proteklih par godina uslijed nemogućnosti kompletiranja drugih investicija jer je MNSS-ov novac bio utrošen na investiciju u Željezaru i zbog toga je izgubio prihod od oko 45 miliona eura”, kazao je bivši predsjednik Odbora direktora Željezare Mark Džejkobson.

Davidović je u prijavi potraživanja naveo da je i pored više upozorenja i nuđenja realne nagodbe za korišćenje zemljišta Neksana za deponovanje otpada iz Željezara ona to i dalje protivpravno činila, kao i da će sav prihod od te transakcije, od oko osam miliona eura, dati u humanitarne svrhe.

"Neksan nikada nije istakao da je nezadovoljan angažmanonom"

Bivši direktor Željezare Daniel Brol tvrdi da Neksan nikada nije istakao da je nezadovoljan postojećim angažmanom niti da isti želi da promijeni.

“Neksan nikada nije spomenuo da želi da naplati Željezari za ovaj aranžman i nikada u ovom kontekstu nije dostavio bilo kakve fakture Željezari. Umjesto toga, Neksan je zaradio milione eura izvlačeći čelik i legure iz deponovanog ostatka proizvodnje”, kazao je Brol.

Džejkobson smatra da će ugovor između Željezare i Neksana “neizbježno dovesti do gubitaka za Željezaru”, da umanjuje vrijednost stečajne mase pošto ne obezbijeđuje bilo kakvo jasno i obavezujuće uvjerenje da će kompanija Davidovića pokriti gubitke i da je ugovor potpisan prije nego što su se povjerioci sastali.

On je ponovio da se mogu vidjeti “konstantna kršenja Zakona od strane sudstva, nedostatak zaštite povjerilaca, nepravedan tretman međunarodnih investitora i tajni dogovori sa lokalnim biznismenima”.

Strani investitori pomno prate slučaj Željezare

“Da li je to zdrava osnova i nova šansa za Željezaru koju je promovisala Vlada Crne Gore? Kao što smo i ranije rekli ovaj slučaj će imati ozbiljne posledice po buduće strane investicije u Crnu Goru jer strani investitori pomno prate slučaj Željezare u kojem iznova dolazi do šokantnog kršenja prava i ekonomske logike”, naglasio je Džejkobson.

strani investitori pomno prate slučaj Željezare u kojem iznova dolazi do šokantnog kršenja prava

Brol ističe i da je ugovor sklopljen između Neksana i njemačke firme Šolc, vrijedan 35 miliona eura, po kome su Njemci u obavezi da Željezari isporuče 30.000 tona starog željeza, a nikšićki metalurzi moraju da im za tri mjeseca predaju minimum 24.000 tona kvalitetnih čelika, „negativan za Željezaru u srednjem i dugom roku, jer ‘ubija’ njene postojeće odnose sa pouzdanim krajnjim kupcima”.

“Taj aranžman dovodi do velike konfuzije među kupcima. Dodatno, Željezarinim kupcima koji su dostavili porudžbine više meseci unatrag, kao i kupcima čije su narudžbine odložene usled sindikalnih aktivnosti tokom proteklih šest meseci, se sada govori da plate unaprijed kako bi dobili djelimične isporuke svojih porudžbina”, kazao je Brol.

Galerija

Bonus video: