NVO sumnja da Ruse ne interesuje stanje radnika Novi prvoborac

"Iako Rusi nisu većinski vlasnici ponašaju se kao da je imovina AD Novi Prvoborac njihova prćija", tvrdi Leovac
126 pregleda 0 komentar(a)
Novi Prvoborac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Novi Prvoborac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.06.2011. 13:15h

Ruski predstavnici u Odboru direktora AD Novi Prvoborac neće doći u Crnu Goru na razgovor o stanju u toj firmi i zahtjevima radnika koji već 16 dana štrajkuju glađu, saopštili su novinarima predstavnici NVO "Kuća ljudskih prava".

"Ruse ne interesuje sudbina radnika, njihov isključivi cilj je dobiju oko 80.000 kvadrata zemljišta, od raskrsnice u Meljinama do mjesta gdje će se graditi fabrika za preradu otpadnih voda. Opština Herceg Novi je sa ruskim vlasnicima potpisala generalni ugovor kojim se obavezala da će DUP koji tek treba da se radi za taj dio Meljina, omogućiti izgradnju mješovitog centra u kome će biti trgovina, stanovanje i hoteli sa maksimalnim koeficjentom izgradjenosti i spratnosti", kazala je predsjednica NVO "Kuća ljudskih prava" Lidija Leovac.

Ona podsjeća da su saglasnost na takvu odluku dali su i odbornici lokalnog parlamenta.

"To je bio uslov pod kojim su ruski vlasnici pristali da prodaju plac Opštini za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda".

Radnici koji štrajkuju glađu na izmaku su snaga, zdravlje im je ugroženo, a rješenje njihovog stausa i njihovih zahtjeva još je daleko

Takođe se odlučno protive ideji da se dio tih sredstava od oko 160.000 eura opredijeli za izmirenje zahtjeva 14 radnika koji štrajkuju gladju u upravnoj zgradi AD Novi Prvoborac u Meljinama.

"Poslovodstvo AD Novi Prvoborac Ilija Vukelić, Momčilo Bijedić i pravni zastupnik Petar Babić dobili su otvorene ruke da ostalu situaciju u Prvoborcu rješavaju prema sopstvenim procjenama i nahođenjima", navodi Leovac.

"Iako Rusi nisu većinski vlasnici ponašaju se kao da je imovina AD Novi Prvoborac njihova prćija", tvrdi Leovac i upozorava da to mogu da rade jer su sigurni da ni država, ni opština ni manjinski akcionari koji imaju udjela u firmi, neće doći na skupštinu akcionara, koja nije još zakazana.

Leovac ke kazala da su ruski vlasnici uvjereni da će pomoću mahinacija, kao i do sada uspjeti da izaberu rukovodstvo koje njima odgovara i radi isključivo u njihovom interesu.

"Radnici su nekoliko puta tražili da general u penziji dr. Ljubomir Đurović podnese ostavku na članstvo u odboru direktora, jer je do sada u semu podržavao interese ruskih vlasnika, a ne države koja ima 21,42 odsto akcija u AD Novi Prvoborac", zaključila je Leovac.

Radnici koji štrajkuju glađu na izmaku su snaga, zdravlje im je ugroženo, a rješenje njihovog stausa i njihovih zahtjeva još je daleko.

Bonus video: