Najavljene investicije nedovoljne za dobar rad KAP-a

Ukoliko se nastavi sa dosadašnjim tempom i nivoom investicija, KAP nastaviti da gomila gubitke i opterećuje ekonomiju države
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2011. 10:27h

Investicije od par miliona eura, koje su najavljene za kraj ove godine, nijesu dovoljne da bi Kombinat aluminijuma (KAP) osigurao nesmetano i profitabilno poslovanje u budućnosti, ocijenio je analitičar tržišta aluminijuma, Goran Đukanović.On vjeruje da se prije radi o kupovini vremena i marketinškom potezu menadžmenta kompanije, kao odgovor na učestale kritike kako je KAP jedini proizvođač aluminijum u Evropi čija se proizvodnja sastoji gotovo isključivo od T-ingota, najjeftinijeg i najjednostavnijeg proizvoda primarne proizvodnje aluminijuma.„KAP-u su hitno neophodne investicije od nekoliko stotina miliona eura, moguće i 500 miliona, uključujući elektranu za sopstvene potrebe, snage minimum 200 megavata. Koliko god to zvučalo nerealno i puno, u ovom trenutku ne postoji drugo i bolje rješenje koje bi omogućilo da Crna Gora ima korist od aluminijumske industrije u budućnosti, osim ogromnih investicija i to odmah“, rekao je Đukanović agenciji Mina-business.On je upozorio da će, ukoliko se nastavi sa dosadašnjim tempom i nivoom investicija, KAP nastaviti da gomila gubitke i opterećuje ekonomiju države, a samo u kraćim vremenskim intervalima mogao bi da ostvaruje profit.„Napokon, ukoliko se odmah ne usvoji nova, investiciona strategija prema KAP-u, nije isključeno da u skoroj budućnosti, možda već do kraja naredne godine, Vlada bude prinuđena da praktično pokloni Termoelektranu Pljavlja za potrebe i opstanak KAP-a, kao jedino moguće rješenje u tom trenutku. Takav razvoj situacije, iako povoljan za KAP, ne bi dugoročno osigurao perspektivu te kompanije kao profitabilne, a bio bi izuzetno štetan za građane Crne Gore, usljed rasta potrošnje i viših računa za električnu energiju iz uvoza“, naveo je Đukanović.On je dodao da je rizik investiranja u aluminijumsku industriju na duži rok minimalan, a efekat je veći sa povećanjem nivoa investicija. „U situaciji u kojoj se KAP trenutno nalazi investicije od svega nekoliko miliona eura znače čisto bacanje novca i dalje propadanje fabrike. Što se tiče sanacije bazena crvenog mulja u KAP-u, što je pominjano proteklih dana u medijima, treba naglasiti da to nije prioritetan problem KAP-a u ovom trenutku, pošto Fabrika glinice ne radi“, rekao je Đukanović.

Na vrijeme planirati sanaciju bazena

Iako bi to, kako smatra, bilo korisno za Crnu Goru, daleko je korisnije instalirati opremu za odvođenje i prečišćavanje izduvnih gasova iz Elektrolize, na čemu je počelo da se radi prije četiri godine, ali je projekat prekinut usljed nedostatka novca.„Ako ništa drugo, uporedo sa rješavanjem problema bazena crvenog mulja trebalo bi riješiti i problem izduvnih gasova. Vlada bi takođe trebala da formira stručni tim koji bi pratio realizaciju tog projekta, koristio iskustva kako su taj problem rješavale druge države u regionu, a ne da se posao povjeri nekoj privatnoj kompaniji koja bi crveni mulj iskoristila za dalju upotrebu i sopstveni profit, a sam bazen ostavila na teret KAP-u i Vladi“, poručio je Đukanović.On je dodao da treba na vrijeme planirati i biti obazriv u vezi projekta sanacije bazena crvenog mulja.Prema njegovim riječima, stiče se utisak da Vlada nema dovoljno podrške u javnosti oko sprovođenja ekonomske politike. Situaciju i atmosferu dodatno pogoršava "epidemija" štrajkova glađu, što je posebno opterećenje za uspješno sprovođenje ekonomskih mjera. „Moje je mišljenje da je Vlada premijera Igora Lukšića upravo u domenu ekonomske politike napravila najveći iskorak u odnosu na prethodnu Vladu, tokom ove godine. Tu prije svega mislim na preduzete poteze prema Željezari i čvrst i odlučan stav prema upravi KAP-a. Zato vjerujem da Vlada zaslužuje podršku i širi konsenzus nesuprotstavljanja u daljem rješavanju nagomilanih problema u ekonomiji Crne Gore, što prije to bolje“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: