Radnici Tehnostila očekuju stečaj

Pravni zastupnik radnika advokat Veselin Radulović tada je kazao da smatra da smetnje ne postoje jer bi Privredni sud znao da je ranije otvoren stečajni postupak.
0 komentar(a)
radnici Tehnostila, Foto: Arhiva Vijesti
radnici Tehnostila, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.06.2011. 11:11h

Sjutra je u Privrednom sudu u Podgorici novo ročište za pokretanje stečaja u nikšićkom preduzeću Tehnostil, čiji radnici su tražili naplatu potraživanja u iznosu od oko 1,3 milion eura, na ime 17 zarada i sredstava za stambene kredite.

Privredni sud je ročište koje je bilo zakazano za 15.jun odgodio jer je punomoćnik vlasnika, kompanije Tehnostil trejding, Nikola Martinović, uputio prigovor na pomenuti postupak ističući da je on već pokrenut prošle godine na osnovu zahtjeva dviju kompanija i da isti još uvijek nije okončan.

Pravni zastupnik radnika advokat Veselin Radulović tada je kazao da smatra da smetnje ne postoje jer bi Privredni sud znao da je ranije otvoren stečajni postupak.

Za sjutra je pozvan i privremeni upravnik Dragoslav Jauković, koji je na tu dužnost postavljen u maju prošle godine.

Jauković je obračunske liste zarada zaposlenih dostavio prije 15. juna, a punomoćnik vlasnika je i na njih uložio prigovor smatrajući da je dio obaveza koje je on imao prema radnicima isplaćen.

Predsjednik Sindikata Tehnostila, preduzeća čiji su radnici prošle godine protestovali više od dva mjeseca, Marko Mirjačić kazao je da se nada da će sjutra biti donesena odluka o uvođenju stečaja i da će se „agonija radnika konačno okončati“.

Proizvodnja obustavljena 2009. godine

Hladnu valjaonicu, koja je sa radom počela 1956 godine, kupila je 2002. godine rusko-švajcarska kompanija Tehnostil trejding.

Novi vlasnik se obavezao da će za pet godina u fabriku investirati pet miliona eura, da će proširiti kapacitete i do 2006.godine broj zaposlenih sa 85 povećati na 250. obećao je i prosječnu platu od 270 eura, koja će se povećavati sa rastom proizvodnje i jačanjem profitabilnosti valjaonice.

Proizvodnja je obustavljena 2009. godine kada je vlasnik dug od oko 200.000 eura „kćerci firmi“, koja se nalazi u Subotici, platio mašinama iz nikšićke valjaonice vrijednim preko dva miliona eura.

Zbog toga je vrhovno državno tužilaštvo pokrenulo krivični postupak protiv više lica iz Tehnostila, a radnici i Sindikat ističu da je „vrijeme da se odgovorni koji su doveli do propasti preduzeća konačno privedu licu pravde“.

U maju prošle godine u Tehnostilu je uvedena privremena uprava a Vlada je radnicima tada uplatila nekoliko zarada.

Za odlazak iz Tehnostila od 92 radnika prijavilo se njih 58 za koje važi isti socijalni program koji važi i za radnike Željezare i Radventa.

Radnici koji ostaju, prema dogovoru sa Ministarstvom ekonomije, preći će u Željezaru i biti raspoređeni na radna mjesta adekvatna njihovoj stručnoj spremi.

Bonus video: