Počelo organizovano preuzimanje proizvoda

Domaća paprika i lubenica dobrog su kvaliteta i postoji tražnja u inostranstvu, na tržištima koja su vrlo zahtjevna kada je u pitanju kvalitet, pakovanje i standardi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2011. 07:53h

Preduzeća Redkomerc i Plodovi počeli su sa organizovanim preuzimanjem poljoprivrednih proizvoda, od kojih će dio biti plasiran na tržišta u regionu i u zapadnoevropske zemlje.

U preduzeću Redkomerc u mjestu Vranj, nadomak Podgorice, počeo je otkup paprika, dinja, krastavca, paradajza, patlidžana. Za nekoliko dana počeće i otkup lubenice, pišu Večernje novosti.

Kilogram paprika otkupljuje se po 45 centi, dinja po 30, koliko košta i paradajz, patlidžan je 90, dok je otkupna cijena za kilogram krastavca 15 centi.

"Za nekoliko dana počećemo i sa otkupom lubenice, koja je ove godine izuzetno dobro rodila. Nastojaćemo da sve otkupimo i plasiramo", kaže vlasnik preduzeća Redkomerc, Edo Musović.

U preduzeću su zadovoljni organizovanim otkupom, a prioritet im je da istog dana sve količine prodaju i pored toga što su cijene niže nego na pijacama.

"Sigurno ću svu količinu prodati otkupljivačima, a time dobiti na vremenu za rad u polju", kazao je poljoprivredni proizvođač Nedžad Lekić.

Proizvode koje otkupe u Redkomercu plasiraju na tržište regiona, ali i u zemlje Evropske unije.

Domaća paprika i lubenica dobrog su kvaliteta i postoji tražnja u inostranstvu, na tržištima koja su vrlo zahtjevna kada je u pitanju kvalitet, pakovanje i standardi.

"Najveći nam je problem pakovanje, adekvatna ambalaža. Svjesni smo da tu moramo postići odgovarajuće standarde po mjerilima veličine, boje, vrste ambalaže", objasnio je Musović.

Kompanija Plodovi i ove godine otkupljuje poljoprivredne proizvode. Trenutno, krompir i kupus.

"Nastojimo da sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača, a u saradnji sa našim stručnim službama, otkupimo dnevne količine iz gradskih opština. Naravno, prije otkupa obiđemo domaćinstva, utvrđujemo koliko je proizvoda u ponudi i kakav je kvalitet, dogovaramo se o cijeni, načinu transporta", naveo je Slavko Boljević iz Plodova.

On je dodao da će zbog izuzetno dobrog roda lubenice, čiji će otkup početi ovih dana, cijena biti niska, ali će, kako je rekao, nastojati da sa nadležnim institucijama, dogovore bolje uslove, kako proizvođači ne bi bili na gubitku.

Redkomerc dio otkupljenih proizvoda plasira i na tržište Evropske unije, a Plodovi sve otkupljene količine distribuiraju u Srbiju, a i ove godine imaće aranžman sa kompanijom Voli koja se preko tog akcionarskog društva snabdijeva voćem i povrćem.

Bonus video: