Radnici pekare "Nik pek" počeli štrajk glađu

Oni traže isplatu zaostalih 12 plata, povezivanje radnog staža, isplatu otpremnina iz Fonda rada i realizaciju socijalnog programa po kome bi za godinu staža dobili 250 eura
0 komentar(a)
radnici pekare Nik pek, Foto: Svetlana Mandić
radnici pekare Nik pek, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.06.2011. 12:37h

Radnici gradske pekare “Nik pek” u kojoj je proizvodnja obustavljena 17 marta, a stečaj uveden 11. aprila, počeli su štrajk glađu i od njega, kako rekoše, neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Oni traže isplatu zaostalih 12 plata, povezivanje radnog staža, isplatu otpremnina iz Fonda rada i realizaciju socijalnog programa po kome bi za godinu staža dobili 250 eura.

"Molimo sve koji su u mogućnosti da nam pomognu, kako nadležne institucije tako i sindikate, kako bi se ova naša neprijatna situacija što prije riješila“, kazao je Čolaković.

On je podsjetio da su radnici nakon prekida proizvodnje i uvođenja stečaja protestovali, razgovarali sa predstavnicima lokalne vlasti i resornih ministarstava i dobijali obećanja koja još uvijek niko nije ispunio.

„Radni staž je uplaćen do juna 2009 godine, ali nije povezan od 2004, pa radnici ne mogu da ostvare svoja prava na Birou rada. Potraživanja prema pekari ima 117 radnika, mada su neki u međuvremenu prekinuli radni odnos. U trenutku uvođenja stečaja bilo je oko 90 zaposlenih, od čega je 40 radnika imalo stalni radni odnos, dok je 60 bilo na određeno, mada je bilo i ljudi koji su bili zaposleno na crno. Molimo sve koji su u mogućnosti da nam pomognu, kako nadležne institucije tako i sindikate, kako bi se ova naša neprijatna situacija što prije riješila“, kazao je Čolaković.

On je dodao da će im se sjutra pridružiti i ostali radnici jer nijesu svi bili blagovremeno upoznati sa najavljenim štrajkom.

Nezakonit boravak radnika na tuđoj imovini

Predsjednik Sindikata Momčilo Damjanović kazao je da podržava radnike, ali ne i način na koji pokušavaju da ostvare svoja prava.

Nijesam upoznat sa štrajkom niti sa štrajkačkim pravima radnika, rekao je stečajni upravnik Ostojić.

Milisav Ćipranić, koji je bio većinski vlasnik pekare od 1997. godine, čim je istu zatvorio najavio je prodaju vlasništva i uvođenje stečaja, a kao razlog je naveo dug od 700.000 eura i nedostatak brašna. On je tada kazao da će iz stečajne mase biti isplaćena sva dugovanja radnicima.

„Nijesam upoznat sa štrajkom niti sa štrajkačkim pravima radnika. Radnici se nezakonito nalaze na tuđoj imovini. Moja dužnost je da zaštitim imovinu u stečaju što ću ja i uraditi pa ću nezakoniti štrajk na tuđoj imovini prijaviti nadležnim organima“, kazao je stečajni upravnik Žarko Ostojić.

Bonus video: