ČEKAJU PA KADA BUDE

Zaposleni u SSCG ne odustaju od štrajka glađu, podrška kolega

“Svejedno je hoćemo li štrajkovati nas troje ili 33 jer time ne utičemo na brže rješenje problema”, objasnila je Rastoder
0 komentar(a)
štrajk SSCG Čupić i Rajović, Foto: Luka Zeković
štrajk SSCG Čupić i Rajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.06.2011. 13:24h

Zaposleni u stručnoj službi Saveza sindikata (SSCG), njih troje, nastavili su štrajk glađu i poručili da neće odustati od zahtjeva.

“Čuli smo informaciju iz medija da para nema, a mi ćemo čekati pa će ih valjda biti”, poručila je Senka Rastoder, jedna od troje zaposlenih koji štrajkuju glađu.

Dogovorili su se da prvi na listi zahtjeva bude isplata četiri zaostale zarade, a tražili su da im se uplate doprinosi i poveže staž zaposlenima u radnoj zajednici iz opštinskih sindikalnih povjereništava kojima to nije riješeno.

Tražili su i da se ne donosi nova sistematizacija do izbora legitimnih organa SSCG, da se eventualni tehnološki viškovi rješavaju po dobrovoljnoj osnovi i da se pozovu na odgovornost potpisnici zaključka Izvršnog odbora od 3. juna jer nijesu ispoštovani.

Radnici SSCG koji su početkom ovog mjeseca četiri dana štrajkovali glađu, zamrzli su protest do subote, do kada je trebalo da im budu isplaćene tri zaostale zarade

“Imamo punu podršku svih kolega iz radne zajednice SSCG”, kazao je Ćupić.

Ćupić je dodao da nijesu tražili od kolega da se priključe štrajku glađu, jer je nehumano.

“Svejedno je hoćemo li štrajkovati nas troje ili 33 jer time ne utičemo na brže rješenje problema”, objasnila je Rastoder.

Ona je dodala da je uprava SSCG razvila strategiju da ih pusti da se tri dana iscrpe štrajkom glađu, da bi nakon toga objeručke prihvatili sve njihove ponude.

Iz rukovodstva su ranije najavljivali da će zaostale zarade radnicima biti isplaćene nakon što se riješi sudski spor i nadoknadi novac koji je skinut sa računa SSCG

Radnici SSCG koji su početkom ovog mjeseca četiri dana štrajkovali glađu, zamrzli su protest do subote, do kada je trebalo da im budu isplaćene tri zaostale zarade.

Izvršni odbor SSCG, je na sastanku povodom materijalne situacije zaposlenih u toj sindikalnoj centrali, dao ovlašćenja generalnom sekretaru i predsjedniku Skupštine radničke asocijacije, Zoranu Masoničiću i Danilu Popoviću da pregovaraju sa predstavnicima Vlade o davanju garancije za kreditno zaduženje.

Na sastanku je dogovoreno i da se zaposlenima u Stručnoj službi SSCG od dobijenog kredita do 18. juna isplate tri zaoistale zarade, a preostale dvije u roku od mjesec.

Izvršni odbor je, kako je dogovoreno, trebalo da pozove sindikalne organizacije SSCG da ustupe dio novca sa svojih računa sindikalnoj centrali, kao vid solidarnosti u cilju prevazilaženja nastale situacije.

Iz rukovodstva su ranije najavljivali da će zaostale zarade radnicima biti isplaćene nakon što se riješi sudski spor i nadoknadi novac koji je skinut sa računa SSCG. Oni su objasnili da je SSCG podnijela regresnu tužbu i tražila od države da se vrati 540.000 eura, koje su skinute sa računa radničke asocijacije na osnovu tužbe radnika Vektra Jakić.

SSCG je 2008. godine potpisao sa Ministarstvom zdravlja, rada i socijalnog staranja memorandum, kojim se predviđa isplata po 1.900 eura svim zaposlenima za čijim je radom prestala potreba u periodu od 2000. do 2007. godine, a koji nijesu dobili otpremnine.

Veliki broj radnika nije se prijavio za isplatu otpremnina u predviđenom roku, pa su svoja prava tražili nakon što je SSCG završio isplatu. Među tim radnicima bili su i oni iz Vektre Jakić.

Osnovni sud je usvojio tužbu radnika Vektre Jakić koji su tvrdili da im je SSCG uskratio novac za otpremnine, zbog čega su sa računa radničke organizacije skinuta namjenska sredstva.

Preporučujemo za Vas