Žičaru "Cmiljača" gradi Novi Volvox za 7,9 miliona

Komisija je neispravnom proglasila za oko pola miliona jeftiniju ponudu švajcarskog konzorcijuma Strukon Bartholet od 7.468.725 eura, kao i ponudu konzorcijuma domaće firme IGP Fidija sa austrijskim Doppelmayrom od 7.877.865 eura
351 pregleda 0 komentar(a)
žičara, skijalište, Foto: Shutterstock
žičara, skijalište, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.04.2018. 16:57h

Komisija Direkcije javnih radova (DJR) izabrali je ponudu firme Novi Volvox iz Podgorice, kao najpovoljniju za izgradnju žičare i tri kilometra staza na budućem skijalištu “Cmiljača” u Bijelom Polju za 7.988.888,88 eura, sa uračunatim PDV-om.

Komisijom za otvaranje i vrednovanje ponuda predsjedavao je prof. dr Milorad Burić, dok Direkcijom javnih radova rukovodi direktor Almer Kalač.

Novim Volvoxom većinski (sa 55 odsto vlasništva) gazduje Milan Ivanović, iz Podgorice posredstvom firme Holding One, čiji je stopostotni vlasnik.

Komisija je neispravnom proglasila za oko pola miliona jeftiniju ponudu švajcarskog konzorcijuma kompanija Strukon & Bartholet sa podizvođačem Unipred iz Bijelog Polja i cijenom od 7.468.725 eura, kao i ponudu konzorcijuma domaće firme IGP Fidija sa austrijskim Doppelmayr i još par firmi, koji su ponudili cijenu od 7.877.865 eura.

Nakon uvida u ponudu konzorcijuma Strukon & Bartholet, komisija je navela da njen finansijski dio ima nedostatke u vezi sa rokovima i da nije sačinjen u skladu sa tenderskom dokumentacijom”.

„Uvidom u ponudu ponuđača utvrđeno je i da je ponuđač u navedenoj izjavi, obrascu U2, između ostalog ponudio Erola Sarvana za ovlašćenog inženjera koji rukovodi izradom tehničke dokumentacije u cjelini, a za kojeg nije dostavio dokaz za obavljanje navedenog posla shodno zakonskoj regulativi Crne Gore”, navodi se, između ostalog, u odluci.

U dostavljenom izvodima podataka izdatim od Saveznog ministarstva za nauku, istraživanje i ekonomiju Austrije od 08. 01. 2018.godine za preduzeće Doppelmayr Seilbahnen GmbH, na njemačkom jeziku i prevodu ovjerenom od sudskog tumača, između ostalog je bilo navedeno da društvo ima mjesto obavljanja djelatnosti u Wolfurtu, kao i poslovne jedinice u Stettenu i Neuhofenu, “što ukazuje na to da je ponuđač morao da dostavi dokaz da je izmirio sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa i u mjestu obavljanja djelatnosti i poslovnim jedinicama, a ne samo u mjestu obavljanja djelatnosti, za koje je dostavio gore pomenute dokaze”.

Ponuda konzorcijuma Strucon &Bartolet odbijena je kao neispravna i u smislu člana 100 Zakona o javnim nabavkama jer kako tvrde u Komisiji DJR “nije sačinjena u skladu sa uslovima utvrđenim tenderskom dokumentacijom, uz koju nije dostavljenja dokumentacija utvrđena tenderskom dokkumentacijom i koja ne sadrži dokaze utvrđene tenderskom dokumentacijom”.

Direkcija je, saglasno usvojenom kapitalnom budžetu za 2017. raspisala javno nadmetanje za nabavku izrade tehničke dokumentacije i izgradnju žičare i tri kilometra staza i izradu tehničke dokumentacije za sistem vještačkog osnježavanja na lokaciji “Cmiljača” u opštini Bijelo Polje. Javno otvaranje ponuda održano je 16. 02. 2018. u roku koji je definisan tenderskom dokumentacijom.

U oktobru 2016. prvi put je oglašeni tender za izradu projekta i izgradnju tri kilometra duge žičare “Cmiljača”, ali je početkom 2017. proglašen neuspješnim jer se niko od zainteresovanih ponuđača nije javio, zbog čega je ponovljen.Švajcarci nijesu dostavili nalaz o kaznenoj evidenciji

Komisija DJR je utvrdila da se u ponudi švajcarskog konzorcijuma nalazi akt Privrednog registara kantona St. Gallen, za Bartholet Maschinebau AG, od 12. 12. 2017. godine, u formi ovjerenog prevoda od strane sudskih tumača za engleski i njemački jezik, u kojem je, između ostalog, navedeno da je zastupnik Bartholet-Ammann supotpisan sa još jednom osobom.

“Ponuđač u ponudi nije dostavio dokaz za Bartholet-Ammann da se ne nalazi u kaznenoj evidenciji, a što je bio u obavezi. Takođe se iz dostavljene dokumentacije ne može utvrditi da je Bartholet-Ammann prenio svoja prava ovlašćenog zastupnika ovog ponuđača, na Gubsera Kurta, a za kojeg je dostavljen pomenuti dokaz”, navodi se u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Bonus video: