Nakon propale ponude Britanaca, novi tender za Valdanos

Učesnik na tenderu koji otkupi tendersku dokumentaciju može formirati konzorcijum sa drugima, ali barem jedan član mora ispunjavati tenderske uslove.
112 pregleda 0 komentar(a)
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.06.2011. 11:02h

Savjet za privatizaciju raspisao je u utorak novi tender za dugoročni zakup vojno-turističkog kompleksa Valdanos na 30 godina s mogućnošću produženja.Ponude se dostavljaju do 19. septembra u 16 sati.

Na tender se mogu prijaviti kompanije ili konzorcijumi koji otkupe tendersku dokumentaciju, koja košta 20 hiljada eura, i potpišu Izjavu o povjerljivosti.Učesnik na tenderu može biti međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat po upravljanju turističkim kompleksima nivoa četiri plus ili pet zvjezdica. Ponuđač mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima visoke kategorije.Na tender se može prijaviti i kompanija koja dokaže da posjeduje finansijsku sposobnost i novac neophodan za realizaciju projekta. Ponuđač mora dokazati i da je u posljednjoj godini ostvario ukupan promet od najmanje 100 miliona eura.Za valorizaciju Valdanosa mogu se prijaviti i firme čija je vrijednost kapitala kojim upravljaju najmanje 100 miliona eurai ako dokažu da su u tri od pet godina ostvarile pozitivan finansijski rezultat.Ponuđač, između ostalog, mora imati pismo o namjerama ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja upravlja sa najmanje dva hotelska kompleksa međunarodnih standarda od najmanje četiri plus zvjezdice.Učesnik na tenderu koji otkupi tendersku dokumentaciju može formirati konzorcijum sa drugima, ali barem jedan član mora ispunjavati tenderske uslove.Od ponuđača se, između ostalog, očekuje da predloži strukturu i iznos godišnje zakupnine, čiji garantovani iznos ne smije da bude manje od 20 centi za kvadratni metar. Taj iznos je na prethodnom tenderu bio 15 centi.Iznos i struktura ponuđene zakupnine biće jedan od kriterijuma za ocjenu ponude. Zainteresovani za učešće na tenderu treba da dostave i investicioni plan u kojem se precizno navode priroda i dinamika investicija i planirani izvor potrebnog kapitala.Investicioni plan mora biti obezbijeđen prihvatljivom garancijom. Uz ponudu mora biti uplaćen depozit ili dostavljena bankarska garancija od 500 hiljada eura.

Britanska ponuda nije bila o volji javnosti

Prethodni tender za zakup Valdanosa propao je krajem februara, zbog negodovanja javnosti u vezi sa prvorangiranom britanskom kompanije Kjubus luks. Negodovanje javnosti rezultiralo je i podnošenjem krivične prijave protiv potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, koju je procesuirala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Tender za Valdanos prvi put je raspisan u decembru 2008. godine i dva puta je produžavan rok za dostavljanje ponuda. Ponude su do predviđenog roka u aprilu 2009. dostavili Kjubus luks i rusko-crnogorski konzorcijum Mos siti grup.Britanska firma je ponudila fiksni godišnji zakup od 18 centi za kvadratni metar i investicije vrijedne 222,51 milion eura. Mos siti grup, kojeg su činile ruska i istoimena crnogorska firma, za zakup kvadratnog metra ponudila je 15 centi, dok je u ponudi navela ulaganja vrijedna 644 miliona EUR. Tenderska komisija je, međutim, zaključila da je ponuda Mos siti grupe formalno neispravna.

Planirana gradnja turističkog kompleksa na nivou 4 i 5 zvjezdica

Savjet za privatizaciju prihvatio je u novembru prošle godine Predlog ugovora o izdavanju u dugoročni zakup Valdanosa, koji je podrazumijevao obavezu izgradnje ekskluzivnog turističkog kompleksa na nivou četiri plus i pet zvjezdica.Predlogom ugovora definisano je bilo i da se lokacija Valdanos ustupi na 30 godina Kjubus luksu sa mogućnošću produženja, sa minimalnim iznosom investicija od oko 222,52 miliona eura. Uvala Valdanos nalazi se četiri kilometara od Ulcinja i ubraja se među najatraktivnije lokacije u Crnoj Gori. Površina kopnenog dijela je 346 hektara. Plaža Valdanosa duga je 342 metra, a široka 11 metara. U uvali se nalazi vojno odmaralište koje nije u funkciji, a površina objekata je 8,7 hiljada metara kvadratnih.Uvala Valdanos je i evidentirani podvodni arheološki lokalitet, gdje se mogu očekivati značajna podvodna nalazišta još iz vremena antike. Lokalitet je istorijski veoma poznat i na njemu se nalazi veliki broj stabala maslina.

Bonus video: