Popularno kupalište u Tivtu zatrpano građevinskim otpadom

Prilikom rušenja plažnog bara u moru su ostali noseći stubovi iz kojih je virila armatura
162 pregleda 0 komentar(a)
plažni bar Regina, Foto: Željko Komnenović
plažni bar Regina, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 20.06.2011. 17:26h

Nekoliko desetina kupača na plaži ispred srušenog plažnog bara "Regina" bilo je minulog vikenda zapanjeno kad se na plažu spustio bager koga je angažovalo "Morsko dobro". Što od bagera, što od buke kupači su izletjeli iz mora, a većina njih u nevjerici sa peškirima u rukama posmatrala je intervenciju.

Na pitanje "Vijesti" kako da se takvi radovi izvode u sred početka sezone zabrane izvođenja građevinskih radova, rukovodilac službe za uređenje i izgradnju morskog dobra, Rajko Mihović kazao je da su u "Morskom dobru" bili prinuđeni na ovu intervenciju, jer plaža nije bila bezbjedna za kupače.

"Prilikom rušenja plažnog bara Regina od strane inspekcije ministarstva održivog razvoja i turizma, u moru su ostali noseći stubovi iz kojih je virila armatura. Morali smo da zaštitimo kupače i uklonimo željezo koje viri iz mora", rekao je Mihović i dodao da će plaža ovog ljeta služiti isključivo za kupanje i da na njoj neće biti obnavljan šank niti drugi sadržaji.

Plažni bar Regina koji je nedavno srušen nalazio se ispred HTP "Mimoza"

Plažni bar Regina koji je nedavno srušen nalazio se ispred HTP "Mimoza", a izvršni direktor te kompanije, Marko Petričević ističe da je sada namjera tog tivatskog hotelijera da u skladu sa ugovorom sa "Morskim dobrom" urede hotelsku plažu svim neophodnim mobilijarom, i koja će biti otvorena za njihove goste i sve druge kupače.

Rekonstrukcija i uređenje gradske rive

U međuvremenu u Opštini Tivat su izloženi nagrađeni radovi idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja rekonstrukcije i uređenja gradske rive Pine.

Prvu nagradu dobio je autorski tim iz Slovenije, a zanimljivo je da u pobjedničkoj viziji Pina u novom ruhu pod šifrom "Teuta" dominira redizajnirani plažni bar koji neodoljivo podsjeća na Reginu koja je ucrtana i u postojećim prostornim planovima.

"Čiji su to interesi ne znam, ali ne mogu da vjerujem da država i zakoni ne mogu da zaštite obične pojedince koji svojim poštenim radom pokušavaju da prežive"

Novouređeni prostor na obali Pine obuhvataće 9.900 kvadratnih metara, za njegovo uređenje JP "Morsko dobro" je izdvojilo 400.000 eura, a početak izgradnje i rekonstrukcije očekuje se do kraja godine.

Jovo Štilet, bivši vlasnik Regine, kome je istekao ugovor o zakupu, postavio je pitanje zbog čega je, prema ugovoru sa "Morskim dobrom" i HTP "Mimoza" o korišćenju dijela katastarske parcele 4889 K.O. Tivat, na kojoj su bili privremeni objekat i plaža, morao da plaća 60 odsto godišnje nadoknade "Mimozi", a 40 odsto "Morskom dobru".

"Zašto plaćati 60 odsto nadoknade 'Mimozi' kada je njoj ugovor istekao mjesec i po dana prije mog potpisivanja ugovora, odnosno 31. decembra 2000. Ako HTP 'Mimoza' ima pravo na tu lokaciju, zašto je ove godine morala konkurisati na tenderu za sopstvenu lokaciju“, pita Štilet, ukazujući da “ova pitanja na koja nije dobio odgovore potvrđuju da u ovom slučaju nije sve po zakonu”.

"Čiji su to interesi ne znam, ali ne mogu da vjerujem da država i zakoni ne mogu da zaštite obične pojedince koji svojim poštenim radom pokušavaju da prežive. Možda i najvažnija stavka iz ugovora glasila je da, po isteku ugovora, imam preče pravo u odnosu na druge i to pod istim uslovima.

Tu stavku su u JP „Morsko dobro“ jednostavno ignorisali. Zar oni mogu da prolaze nekažnjeno zbog kršenja zakona“, pita vlasnik srušene „Regine“, ističući da je više puta u “Morskom dobru” od direktora Rajka Barovića i pravnice Ljubomirke Vidović dobio usmena obećanja da će bez problema potpisati novi ugovor.

Plažni bar srušen na zahtjev Morskog dobra i HTP Mimoza

Plažni bar “Regina” srušen je, kaže inspektorka za zaštitu prostora Nataša Brajović, na zahtjev „Morskog dobra“ i novog zakupca, HTP „Mimoza“.

Betonska platforma koja je srušena decenijama ranije bila je glavni dio nekadašnje plaže hotela „Mimoza“ i na njoj su se kupale generacije Tivćana i njihovih gostiju

Platforma površine 100 kvadrata srušena je, “jer je bivši zakupac staru podlogu ojačao betonskim pločama zbog konstrukcije privremenog objekta”.

Novi, stari korisnik plaže HTP „Mimoza“ će na postojećim betonskim stubovima vjerovatno ponovo podići platformu.

Betonska platforma koja je srušena decenijama ranije bila je glavni dio nekadašnje plaže hotela „Mimoza“ i na njoj su se kupale generacije Tivćana i njihovih gostiju.

Štilet: Imam sve dokaze

"Na jednom od sastanaka mi je rečeno da mi fali saglasnost Opštine Tivat. Pisanim putem sam se obratio predsjedniku Opštine Miodragu Kankarašu i potpredsjedniku Krstu Boškoviću. Gradonačelnik mi je poslao odgovor, dok od potpredsjednika ni riječi ni dan-danas.

Važno je da neko od moćnika dobije ono što traži“, ustvrdio je Štilet, ističući da “za sve navedeno ima pisane dokaze”

Hoću da znam da li je potpredsjednik na toj funkciji zbog građana ili su tu građani zbog njega. U međuvremenu sam saznao da je on glavni koordinator između JP „Morsko dobro“ i Opštine Tivat. Jasno je kako on obavlja svoj posao i u čiju korist. Njega nije briga šta se događa sa njegovim sugrađanima i sa njegovim gradom.

Važno je da neko od moćnika dobije ono što traži“, ustvrdio je Štilet, ističući da “za sve navedeno ima pisane dokaze”. Na jednom od posljednjih sastanaka u „Morskom dobru“, Štilet kaže da mu je Vidović obećala i da će plažu dati na tender, dok će objekat moći da koristi do septembra ove godine, ali mu je bez najave objekat srušen jer nije uspio da potpiše novi ugovor.

Istakao je da je poslije svih muka kroz koje su prošli on i njegova porodica presavio tabak i da će tužiti „Morsko dobro“. Komentar na optužbe Štileta, „Vijesti“ su zatražile od potpredsjednika Opštine Krsta Boškovića, ali na dopise nije odgovarao.

Bonus video: