Crna Gora pregovara sa Svjetskom bankom oko kredita od 85 miliona dolara

"Novac treba da bude operativan početkom oktobra, i nadamo se da uslovi za pregovore neće biti teški"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2011. 16:27h

Crna Gora će u četvrtak početi pregovore sa Svjetskom bankom oko uslova za kredit od 85 milona dolara (oko 60 milona eura) koji treba da bude iskorišćen za finansiranje budžetskog deficita u 2011. godini.

To su danas, na zajedničkoj konferenciji za novinare, saopštili ministar finansija Milorad Katnić, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, i predstavnik Svjetske banke Filip Lero.

"Novac treba da bude operativan početkom oktobra, i nadamo se da uslovi za pregovore neće biti teški", kazao je Katnić.

On je kazao da početak pregovora predstavlja i prepoznavanje velikog posla koji je obavila Centralna banka, i dobre saradnje na relaciji Centralne banke i Ministarstva finansija u dijelu jačanja finansijske stabilnosti.

"Novac treba da bude operativan početkom oktobra, i nadamo se da uslovi za pregovore neće biti teški", kazao je Katnić

"Ovo je priznanje da smo u proteklom periodu uradili značane reforme koje su doprinijele koje su doprinijele stabilnosti našeg fiskalnog i finansijskog sistema, da su ti pozitivni koraci prepoznati od Svjetske banke i da smo sada u situaciji da nakon 2 godine razgovora započnemo konkretne pregovore, i nadamo se već tokom ve godine steknemo uslove za povlačenje sredstava", kazao je Katnić.

Pregovori neće biti teški, ali sprovođenje zajma možda hoće

Predstavnik Svjetske banke Filip Lero kazao je da je riječ o zajmu koji bi dao podršku budžetu, što se razlikuje o podrške projektima, te da je to tipčan instrument koji se koristi kako bi pomogli makro okvir.

"Mi počinjemo pregovore oko zajma ove sedmice, a na osnovu rada koji smo uložili, mislimo da pregovori neće biti teški, ali da će sprovođenje zajma možda biti teško. Planiramo da se obratimo bordu direktora u Vašingtonu krajem avgusta ili početkom septembra, a potom bi ova sredstva bila uplaćena", Kazao je Lero.

Svjetska banka se odlučila na ovaj korak nakon što je zaključeno da je bankarski sektor revitalizovan.

Bonus video: