Profit bivšeg “Marka Radovića” 6,3 miliona

Kompanija se sada zove CMC i ima dvije benzinske pumpe, tri butika i servis za registraciju vozila
535 pregleda 0 komentar(a)
radnici Marko Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
radnici Marko Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.04.2018. 16:14h

Bivša fabrika namještaja “Marko Radović”, čije je ime sada CMC, na računima ima neraspoređenu dobit od 6,3 miliona eura, piše u finansijskom izvještaju za prošlu godinu dok je te godine neto profit bio 59 hiljada eura.

U CMC-u sada 65 odsto akcija ima kompanije “Čelebić”, dok njen vlasnik Tomislav Čelebić kao fizičko lice ima još 29 osto akcija.

Odnosi firme “Čelebić i tada državne kompanije “Marko Radović” koje je još nešto i proizvodila počinje 1995. godine. “Čelebić” tada od “Marka Radovića” kupuje plac u Donjoj Gorici od 113 hiljada kvadrata. Zbog tog posla državno tužilaštvo pokreće istragu protiv direktora “Marka Radovića” jer je zemljište prodao daleko ispod tržišne cijene, za što je kasnije i pravosudno osuđen na tri i po godine zatvora. Njegov nasljednik u kompaniji pokreće tužbu protiv Čelebića kako bi im vratili zemljište. Kada je spor 2002. trebalo da bude konačno završen vraćanjem zemljišta, Čelebić kupuje akcije “Marka Radovića” i njegova nova uprava povlači tužbu.

Nakon toga “Čelebićeva” uprava u fabrici prekida proizvodnju i donosi odluku da se na mjestu fabrike na Cetinjskom putu gradi poslovni centar. Radnici su bili nezadovoljni odlukom i u naredne tri godine bilo je sporadičnih protesta.

Kompanije Delta i Čelebić počinju 2006. izgradnju tržnog centra Delta na zemljištu na Cetinjskom putu, a na zemljištu fabrike u Donjoj Gorici izgrađen je Univerzitet Donja Gorica. CMC sada u svom vlasništvu ima dvije benzinske pumpe, tri butika i servis za tehnički pregled i registraciju vozila, a povremeno se bave i građevinarstvom kao partner “Čelebića”.

Bonus video: