Zaposleni u Savezu sindikata ponovo počeli štrajk glađu

Radnici SSCG koji su početkom ovog mjeseca četiri dana štrajkovali glađu, zamrzli su protest do subote, do kada je trebalo da im budu isplaćene tri zaostale zarade.
0 komentar(a)
štrajk SSCG Čupić i Rajović, Foto: Luka Zeković
štrajk SSCG Čupić i Rajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2011. 09:55h

Zaposleni u Savezu sindikata (SSCG) Vukadin Ćupić, Stanko Rajović i Senka Rastoder jutros su nastavili štrajk glađu koji su zamrzli 3. juna, jer im je isplaćena samo jedna od tri obećane plate.

"Za početak ćemo samo nas troje štrajkovati glađu, a kasnije će nam se pridružiti i ostale kolege", kazao je Ćupić.

On je dodao da se neće svi pridružiti štrajku glađu, ali će ih podržati oficijelnim štrajkom.

Iz rukovodstva su ranije najavljivali da će zaostale zarade radnicima biti isplaćene nakon što se riješi sudski spor i nadoknadi novac koji je skinut sa računa SSCG

“Pozvali smo sve zaposlene u SSCG iz svih crnogorskih gradova da dođu sjutra u 11 sati na sastanak u kancelarije Sindikata u Podgorici”, najavio je Ćupić.

Zaposleni bi trebalo da se dogovore o daljim koracima.

Radnici SSCG koji su početkom ovog mjeseca četiri dana štrajkovali glađu, zamrzli su protest do subote, do kada je trebalo da im budu isplaćene tri zaostale zarade.

Ćupić i Rajović počeli su štrajk glađu zbog pet neisplaćenih zarada, kao i naknada za topli obrok i prevoz.

Izvršni odbor SSCG, je na sastanku povodom materijalne situacije zaposlenih u toj sindikalnoj centrali, dao ovlašćenja generalnom sekretaru i predsjedniku Skupštine radničke asocijacije, Zoranu Masoničiću i Danilu Popoviću da pregovaraju sa predstavnicima Vlade o davanju garancije za kreditno zaduženje.

Na sastanku je dogovoreno i da se zaposlenima u Stručnoj službi SSCG od dobijenog kredita do 18. juna isplate tri zaoistale zarade, a preostale dvije u roku od mjesec.

Izvršni odbor je, kako je dogovoreno, trebalo da pozove sindikalne organizacije SSCG da ustupe dio novca sa svojih računa sindikalnoj centrali, kao vid solidarnosti u cilju prevazilaženja nastale situacije.

Iz rukovodstva su ranije najavljivali da će zaostale zarade radnicima biti isplaćene nakon što se riješi sudski spor i nadoknadi novac koji je skinut sa računa SSCG. Oni su objasnili da je SSCG podnijela regresnu tužbu i tražila od države da se vrati 540 hiljada eura, koje su skinute sa računa radničke asocijacije na osnovu tužbe radnika Vektra Jakić.

SSCG je 2008. godine potpisao sa Ministarstvom zdravlja, rada i socijalnog staranja memorandum, kojim se predviđa isplata po 1.900 eura svim zaposlenima za čijim je radom prestala potreba u periodu od 2000. do 2007. godine, a koji nijesu dobili otpremnine.

Veliki broj radnika nije se prijavio za isplatu otpremnina u predviđenom roku, pa su svoja prava tražili nakon što je SSCG završio isplatu. Među tim radnicima bili su i oni iz Vektre Jakić.

Osnovni sud je usvojio tužbu radnika Vektre Jakić koji su tvrdili da im je SSCG uskratio novac za otpremnine, zbog čega su sa računa radničke organizacije skinuta namjenska sredstva.

Bonus video: