Za uspješniju sezonu potrebni bolji hoteli i jeftinije avio-karte

Država treba da odvoji novac za NTO koja bi morala da vodi stalnu kampanju u regionu kako bi dostigli prošlogodišnje brojke ili nerelane najave da će sezona biti i bolja
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2011. 09:27h

U Turističkom forumu ne očekuju da će ova sezona biti bolja od prethodne jer nema novih hotela i bolje ponude, dok su u Crnogorskom turističkom udruženju i Nacionalnoj turističkoj organizaciji optimisti jer se pred sezona do sada pokazala boljom nego lani.

"Trenutna popunjenost šest ili sedam boljih crnogorskih hotela nije pokazatelj da će ljetnja turistička sezona biti uspješna. Sada je vrijeme da pošteno i bez hvalospjeva, jer nijesmo u izbornoj kampanji i ne treba se dodvoravati bilo kome, stvari nazovemo svojim imenom i kažemo da nam je buking nikakav u svim vidovima smještaja, osim u vodećim hotelima koji su bazirani na inostranom tržištu, i da država odmah treba da počne kampanju u regionu", kazao je "Vijestima" predstavnik Turističkog foruma Dragan Ivančević.

Ivančević je rekao da je struktura gostiju u popunjenim hotelima uglavnom ista kao i ranijih godina jer nema kapaciteta.

"Možda je to bio pokazatelj da će biti dobra sezona ali to važi samo za te hotele i to je mali broj i hotela i kapaciteta u odnosu na ono sa čim raspolaže Crna Gora. Bojim se da smo prerano počeli da očekujemo veliki porast i fizičkog obima prometa i veće finansijske efekte jer je punjenje kapaciteta dosta problematično. Zato i mislimo da Nacionalna turistička organizacija (NTO) i lokalne turističke organizacije moraju odmah da krenu sa kampanjom u regionu jer te kapacitete i oblik smještaja mogu da popune jedino gosti iz regiona", smatra Ivančević.

On je rekao da bi država trebala da odvoji novac za NTO koja bi morala da vodi stalnu kampanju u regionu kako bi dostigli prošlogodišnje brojke ili nerelane najave da će sezona biti i bolja.

Optimistične najave da će ljetnja sezona biti vanredno dobra koje dolaze iz NTO i Ministarstva turizma su, prema Ivnačevićevim riječima, neutemeljene jer se mora konstatovati da nemamo novih kapaciteta što je jedan od najvećih limita razvoja crnogorskog turizma.

"Nama već od sljedeće sedmice počinju ugovaranja za narednu godinu i nemamo na tržištu ništa novo da ponudimo ni kada su u pitanju novi kapaciteti kod postojećih tur operatora, a posebno ne da pokušamo da dovedemo nove. To je veliki limit i mislim da od prošle godine nije urađeno ništa značajno", ocjenio je on.

Ivančević je rekao da je struktura gostiju u popunjenim hotelima uglavnom ista kao i ranijih godina jer nema kapaciteta.

"Može se reći da je dobro što je ove godine prvi put nakon 90-ih godina prošlog vijeka prisutno tržište Holandije koje je nekada bilo izuzetno značajno i može se konstatovati da je to novo tržište", rekao je on.

Predsezona obećava

Direktor sektora za privatni smještaj pri Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) Petar Ivković je optimističniji i tvrdi da je ove godine sezona počela još od uskršnjih praznika.

"U posljednje dvije godine je Crna Gora turistima interesanta sama po sebi, mala Mediteranska zemlja se pojavila u svim brošurama i mislim da smo dobili pozitivan imidž"

"Težimo tržištima Njemačke i Britanije i tu smo u blagom porastu ali mi smo za njih ostrvo i vrlo im je teško da dođu do nas jer nema avionskog prevoza", kazao je on.

Ivković je rekao da je za otvaranje novih tržišta prije svega zaslužna kompletna turistička privreda mada je sigurno “i NTO nešta doprinjela”.

"U posljednje dvije godine je Crna Gora turistima interesanta sama po sebi, mala Mediteranska zemlja se pojavila u svim brošurama i mislim da smo dobili pozitivan imidž koji treba iskoristiti pogotovo ove godine kad znamo da je sjever Afrike generalno u problemu i mislim da će i to doprinjeti da se dio gostiju opredijeli za Crnu Goru kao destinaciju za odmor", rekao je Ivković.

Privatni smještaj dobar

On je rekao da je privatni smještaj u Crnoj Gori dobar i da “imamo sreću da svi koji se time bave imaju visok standard i jako je mala razlika između hotela sa tri, ponekad i četiri zvjezdice, u odnosu na privatni smještaj”.

"Preporuka CTU i agencija koje rade privatni smještaj je da cijene ostanu na nivou koji je bio prošle godine jer smo vidjeli da možemo biti konkurenti jedino ako budemo na nivou konkurencije", kazao je Ivković i dodao da je dobro što su ih vlasnici privatnog smještaja poslušali prošle godine te da se nada da će i ove.

"I dalje važi akcijska ponuda smještaja od po 10 eura po krevetu u glavnoj sezoni. Ona je prije svega namijenjena regionu. Van sezone je taj krevet šest eura i to je ograničen broj i mora biti rezervisan makar mjesec unaprijed za glavnu sezonu i 15 dana u periodu van sezone. Redovne cijene, koje ne spadaju u tu akciju, su sasvim pristojne i za bolji kvalitet na nivou od tri ili četiri zvjezdice su od 15 do 18 eura dnevno po osobi u glavnoj sezoni" rekao je on.

NTO: Za turističku promociju nedostaje sedam miliona eura

NTO je u proteklih godinu uradila dosta kako bi upotpunila turističku ponudu i predstavila Crnu Goru kao atraktivniju destinaciju ali da bi funkcionisala na način koji preporučuje Svjetska turistička organizacija (STO) fali im sedam miliona eura godišnje.

Radović je ponovio da će predstojeća sezona biti bolja i da je to očigledno po najavama bukinga sa važnijih emitivnih tržišta.

On je rekao da NTO sprovodi intenzivne promotivne aktivnosti na tržištu regiona i da su u protekla dva i po mjeseca predstavili ponudu Crne Gore u svim većim gradovima.

"Osim aranžmana u privatnom i hotelskom smještaju predstavili smo novitete u turističkoj ponudi, inovirane proizvodima, cijene za ovu sezonu, manifestacije i ostala dešavanjima tokom ljeta, kao i posebnim programima zabave i animacije", rekao je Radović.

On je kazao da se spotovi Crne Gore emituju na svim važnijim televizijskim stanicama u regionu, na njih 19 i da će kroz brojne tekstove u najčitanijim štampanim medijima biti predstavljeni i noviteti u turističkoj ponud kao i da se upravo postavljaju i bilbordi na važnijim lokacijama u Srbiji, BiH, Makedoniji i Kosovu.

Radović je ponovio da će predstojeća sezona biti bolja i da je to očigledno po najavama bukinga sa važnijih emitivnih tržišta.

Ima 240.000 neregistrovanih kreveta

Ivančević kaže da siva ekonomija postoji u svim oblicima - usluge, smještaj, ugostiteljstvo, a naročito agencijsko poslovanje jer ponovo imamo ponudu izleta na ulicama i trotoarima.

"Ako se zna da prema prošlogodišnjem istraživanju, u Crnoj Gori ima u sekundarnom smještaju (kampovi i privatni smještaj) više od 300.000 kreveta, a samo 62.000 je registrovano onda je jasno da je ta razlika najvjerovatnije u sivoj zoni. Prvo to “udara” državu pa onda nas koji radimo legalno", kazao je Ivković.

On je rekao da je Ministarstvo turizma sa CTU i lokalnim upravama cijelu zimu pokušavalo nešta da učini u vezi sa tim pitanjem ali ako se opet pojave dileri po ulicama i agencije direktno iz Rusije i Ukrajine budu dovodile goste bez domaćeg posredovanja, onda “nijesmo ništa napravili nego smo samo pričali uzalud”.

"Ako bi svako radio svoj posao, prije svega mislim na inspekcije, ta zona bi bila umanjena. Malo je inspektora koji se tim poslom bave i koji su uključeni u suzbijanje ilegalnog smještaja i ne primjenjuju dovoljno adekvatne metode koje bi mogle to drastično da smanje", rekao je on.

Ivančević kaže da siva ekonomija postoji u svim oblicima - usluge, smještaj, ugostiteljstvo, a naročito agencijsko poslovanje jer ponovo imamo ponudu izleta na ulicama i trotoarima.

"Siva ekonomija je možda smanjena jer još ne vidimo dilere po ulicama i još nas uvjeravaju da će ove godine biti intenzivniji inspekcijski nadzor, da će se aktivnije kontrolisati privatni smještaji i da će se početi obračunavati sa pojavom “stanova za tržište” kojih je na hiljade i predstavljaju kičmu sive ekonomije crnogorskog tržišta gdje se samo mjenjaju ključevi, a promet se odvija mimo kontrole i državnih organa i bez registrovanja tog prometa i ubiranja poreza", kazao je Ivančević.

Galerija

Bonus video: