Port Milena će izgledati i mirisati drugačije

“Pojavljuje se i problem kada su u pitanju investitori i vlasnici hotela koji imaju objekte u blizini Port Milene", rekao je ministar Turizma
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2011. 16:47h

Ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić kazao je da je Vlada posvećena rješavanju problema u Port Mileni, te da je to prioritetna investicija za koju će se u najkraćem mogućem roku definistati rješenje kako postojeći i budući investitori ne bi imali barijera koje bi mogle loše da utiču na njihovo poslovanje.

“U toku je izrada studije pregleda dosadašnjih dugoročnih rješenja, koja će se koristiti za izradu prostornog plana Ulcinja, a uporedo se radi studija izvodljivosti gradnje kanalizacione mreže”, kazao je Sekulić “Vijestima” u pisanom odgovoru na pitanje da li će se i kada Vlada pozabaviti pitanjem Port Milene sa koje se već sada šire nepodnošljivi mirisi.

On je naglasio da se veliki dio problema vezuje za nelegalno podignute objekte, dok se za naselja koja gravitiraju tom područuju traže rješenja za uspostavljanje kanalizacionog sistema, kako bi se odlaganje otpada i izlivanje fekalija izmjestilo iz kanala.

“Pojavljuje se i problem kada su u pitanju investitori i vlasnici hotela koji imaju objekte u blizini Port Milene"

“Pojavljuje se i problem kada su u pitanju investitori i vlasnici hotela koji imaju objekte u blizini Port Milene. Njihova očekivanja su da će taj problem biti prevaziđen, jer bi se u protivnom sve negativno reflektovalo na ostvarivanje pozitivnih poslovnih rezultata”, ocijenio je Sekulić.

Za Galeb nije spremna prostorno-planska dokumentacija

Odgovarajući na pitanje zašto Vlada toleriše inertan odnos vlasnika “Galeba” i “Lida” prema obavezujućim odredbama davno zaključenih kupoprodajnih ugovora, na osnovu kojih su ti hoteli već trebalo da budu izgrađeni i stavljeni u funkciju, Sekulić je kazao da “Rokšped” i “Kapital estate” nijesu u istoj poziciji.

“Trenutno stanje ne odgovara ni investitoru, koji bez planova ne može da počne gradnju objekta, a u međuvremenu izmiruje obaveze prema zaposlenim”

“Za razliku od ’Lida’, za ’Galeb’ još nije spemna prostorno-planska dokumentacija, kako bi počela gradnja”, istakao je Sekulić.

On je naglasio da vlasnik “Lida” nema otežavajućih okolnosti da počne gradnju hotela i ocijenio da bi rješavanje problema u Port Mileni ubrzalo realizaciju projekta.

“Vlada vrši kontinuirani pritisak na investitora da izgradi novi hotel ’Lido’ i dovede ga do nivoa od pet zvjezdica”, tvrdi Sekulić.

Sekulić je podsjetio da je “Galeb” prodat kroz stečajni postupak, te da je kroz izradu fizibiliti studije konstatovano da je neisplativo renoviranje hotela u objekat sa četiri zvjezdice.

“Donijeta je odluka o izgradnji novog hotela sa pet zvjezdica, pa je u tom pravcu potpisan i aneks ugovora kojim je utvrđen investicioni plan za izgradnju, dok su opštinske strukture izdale rješenje za rušenje postojećeg objekta”, podsjetio je Sekulić, istakavši da bi uskoro trebalo da budu završeni radovi na donošenju planske dokumentacije na državnom i lokalnom nivou “kako bi se stekli uslovi za izgradnju hotela”.

“Trenutno stanje ne odgovara ni investitoru, koji bez planova ne može da počne gradnju objekta, a u međuvremenu izmiruje obaveze prema zaposlenim”, kazao je Sekulić.

Barkli nije morao da otvori Otrant

On nije komentarisao obrazloženje novinarskog pitanja da se stiče utisak da su mještani i crnogorska javnost obmanuti jer se i pri zaključenju ugovora moralo znati da planova nema i da postoji problem Port Milene, što je za investiture u kasnijem periodu predstavljalo neoborive alibije zbog čega kasne sa realizacijom projekata.

“Ne postoji ugovorna obaveza koja podrazumijeva obavezu otvaranja i rada hotela”, istakao je Sekulić

Na pitanje zašto je na ulazu u Valdanos i dalje katanac, Sekulić je izrazio uvjernje da će Ministarstvo odbrane, koje upravlja tim područjem, i ove godine izaći u susret kupačima i omogućiti im slobodan i nesmetan pristup plaži.

Ministar turizma je potvrdio da je uprava “Otranta” prošle godine odbila zahtjev Vlade da otvori hotel, ali da je novi menadžment “Barklija” to odmah uradio.

“Ne postoji ugovorna obaveza koja podrazumijeva obavezu otvaranja i rada hotela”, istakao je Sekulić. On je kazao da je “Barkli” ispunio sve obaveze koje se odnose na realizaciju investicionog programa.

Galerija

Bonus video: