STAV O HIDROCENTRALI

Ekološko društvo: Izgubićemo Bistricu zbog sitnog novca

I bjelopoljska NVO ”Euromost” protivi se inicijativi za izgradnju hidrocentrale na Bistrici
59 pregleda 0 komentar(a)
Kanjon Bistrice, Foto: Beća Čoković
Kanjon Bistrice, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 19.06.2011. 17:05h

Predsjednik bjelopoljskog Ekološkog društva i opštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, prof. Rifat Kajabegović, poručio je da je najavljena izgradnja hidrocentrala na Bistrici pogubna za tu rijeku.

“Mislim da predviđena realizacija koja je determinisana sa oko 600.000 eura od koncesije na opštinskom nivou više sliči onoj narodnoj 'da treba zaklati vola zbog kilograma mesa'. Bistrički rezervat je prirodno mrijestilište koje će se definitivno uništiti realizacijom jednog takvog projekta", poručio je Kajabegović.

On je zamolio stanovnike Bistrice, da, “iako možda pritisnuti nemaštinom, razmisle pametno u vezi sa davanjem odobrenja za realizaciju tog projekta.

Prezentovani elaborat ima dosta nedostataka

I bjelopoljska NVO ”Euromost” protivi se inicijativi za izgradnju hidrocentrale na Bistrici.

“Zbog čega bismo izgubili sve te vrijednosti kada se ima u vidu da je planirano da hidrocentrala bude akumulacionog tipa?"

Koordinator za građansku inicijativu u “Euromostu” Almer Mekić kazao je da se prošle sedmice na javnoj raspravi moglo zaključiti da prezentovani elaborat ima dosta nedostataka.

“To se moglo primijetiti i po reakciji onih koji su ga prezentovali, i to prvenstveno od predstavnika Ministarstva za zaštitu životne sredine, kojeg je vjerovatno iznenadio odziv na raspravi, pa je ’zaboravio’ da ga prezentuje i odmah je krenuo sa diskusijom, vjerovatno misleći da će se brzo završiti, ili je imao nekog drugog, prečeg posla”, kazao je Mekić.

Investitor je, smatra on, iskazao potencijale Đalovića pećine u superlativu navodeći da su “Bistrica i njena klisura dragulj od neprocjenjive vrijednosti”.

“Zbog čega bismo izgubili sve te vrijednosti kada se ima u vidu da je planirano da hidrocentrala bude akumulacionog tipa? Nesporno je da je svaki investitor dobrodošao ukoliko bi ovaj kraj prepoznao kao turistički potencijal, i oni koji budu odlučivali o davanju saglasnosti za izgradnju hidrocentrale treba da se dobro zamisle, jer povratka više nema. Ukoliko se napravi pogrešan korak, neko će sigurno odgovarati, jer uništavanjem tog područja napravio bi se zločin koji ne smije proći nekažnjeno”, kazao je Mekić.

On je ponovio da će se “Euromost” boriti protiv bilo kakve izgradnje hidrocentrale na Bistrici i davanja saglasnosti za to.

Obradović: Šansa za turizam

Potpredsjednik Opštine Radovan Obradović kazao je “Vijestima” da je na javnoj raspravi kao “najprihvatljivija” ponuđena varijanta da se podigne brana 11 metara visoka na nadmorskoj visini 580 metara, a akumulaciono jezero iznosilo bi oko 550 metara do nadmorske visine 700 metara”.

“Sagradila bi se i dva cjevovoda koja bi vodu odvodila prema turbinama i obezbjeđivao bi se protočni minimum oko 875 litara u sekundi"

“Sagradila bi se i dva cjevovoda koja bi vodu odvodila prema turbinama i obezbjeđivao bi se protočni minimum oko 875 litara u sekundi. Istovremeno bi se izgradio pristupni put do brane i manastira u Podvrhu, što bi doprinijelo njihovoj i turističkoj valorizaciji Đalovića pećine”, kazao je Obradović.

On je rekao da bi se od koncesija uzimala mjesečna renta oko 600.000 eura, od čega 70 odsto Opština, a ostatak država, “s tim što bi određenu svotu novca Opština ulagala u razvoj bistričkog kraja, a da bi se korišćenje struje posebno definisalo”.

Preporučujemo za Vas