Radnici Prvoborca dobili po 500 eura od Opštine Herceg Novi

Većina je dehidrirala, imaju povišen pritisak i nivo šećera u krvi, a boravak u krajnje nehumanim uslovima uzima svoj danak.
100 pregleda 0 komentar(a)
Novi prvoborac, Foto: Slavica Kosić
Novi prvoborac, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.06.2011. 12:50h

Radnici AD Novi Prvoborac koji dvanaesti dan štrajkuju gladju, juče su dobili po 500 eura koje im je , kao socijalnu pomoć, uplatila Opština Herceg Novi.

To je samo privremeno rješenje za 13 porodica koje su na ivici egzistencijalnog opstanka, a radnici koji štrajkuju u uprvnoj zgradi firme u Meljinama su na ivici snage, jer im je zdravlje ozbiljno narušeno.

Većina je dehidrirala, imaju povišen pritisak i nivo šećera u krvi, a boravak u krajnje nehumanim uslovima uzima svoj danak.

Zahid Hodžić predsjednik sinikalne organizacije se nada da će iduće sedmice predstavnici opštine i države početi pregovori sa poslovodstvom firme i da će napokon biti prekinuta radnička agonija.

Ilija Vukelić izvršni direktor AD Novi Prvoborac ranije je kazao da štrajkači ne bi trebalo da “idu od opštine do vlade” već da rješenje njihovih zahtjeva može dati samo skupština akcionar firme.

Miljan Gagović inspektor Direkcije javnih prihoda danas je sa izvršnim direktorom Ilijom Vukelić precizirao da će kontrolu izvršiti u ponedjeljak u 10 sati. Prije toga biće otvorene prostorije koje su zapečaćene po nalogu inspekcije rada.

NVO Kuća ljudskih prava , ranije je saopštila da insistira da se u cijeli proces uključi inspekcija za privredni kriminal, jer situacija u Prvoborcu nadilazi ingerencije Direkcije, koja je do sada, prema njihovim riječima korektno obavljala svoj posao.

Radnici AD Novi Prvoborac koji su počeli štrajk glađu nakon što ime je po drugi put uručeno rješenje o tehnološkom višku, traže isplatu zaostalih plata, naknada za topli obrok I prevoz, povezivanje radnog staža I isplatu otpremnina. Za njihova potraživanja potrebno je obezbijediti oko 160 hiljada eura.

Bonus video: