Đukanovićev čovjek na čelu Mediterana

Dugogodišnji izvršni direktor Đukanovićevog “Kapital investa” Radislav Jovanović nedavno izabran za vršioca dužnosti rektora Univerziteta “Mediteran”, koji posluje u okviru Atlas grupe Duška Kneževića
1074 pregleda 7 komentar(a)
Radislav Jovović, Foto: Build.studio.com
Radislav Jovović, Foto: Build.studio.com
Ažurirano: 10.04.2018. 19:39h

Dugogodišnji izvršni direktor preduzeća “Kapital invest”, u vlasništvu bivšeg premijera, kandidata za predsjednika i šefa DPS-a Mila Đukanovića, Radislav Jovović odnedavno je vršilac dužnosti rektora Univerziteta “Mediteran”.

Ova privatna visokoškolska ustanova je u vlasništvu Atlas grupe, na čijem čelu je Duško Knežević, a Jovović od 2007. predaje na fakultetu za biznis (Montenegro business school).

Jovović je na čelu Đukanovićevog “Kapital investa” još od osnivanja, odnosno od 2008, jer je tadašnji Zakon o sprečavanju sukoba interesa predviđao da javni funkcioner ne smije biti na čelu privatnog preduzeća. Navodno je bio angažovan i u Republičkom zavodu za urbanizam (RZUP), čiji je većinski vlasnik Aco Đukanović.

Kako je saopšteno ranije sa Univerziteta Mediteran, prethodni rektor Janko Radulović razriješen je dužnosti nakon odluke Ustavnog suda, koja se odnosi na prestanak radnog odnosa po sili zakona zaposlenom koji je navršio 67 godina života i ima najmanje 15 godina staža. Tako je Jovović imenovan za v.d. rektora 2. aprila.

Jovović je “Vijestima kazao da na funkciju v.d. rektora nije došao na osnovu političkih, već na osnovu naučnih referenci i na osnovu dugogodišnjeg rada u visokom obrazovanju.

“Ne bavim se politikom, niti imam ambicije da to radim u budućnosti. Stavljanje moga angažmana u politički kontekst nije ničim utemeljeno, pa je jasno da nikakva kontrola visoko obrazovne ustanove Univerziteta Mediteran nije moguća na način kako se ocjenjuje. Univerzitet Mediteran obavlja društveno odgovornu ulogu u svojoj djelatnosti i zaista je daleko od politike. Meni je čast da vodim prvi privatni univerzitet u Crnoj Gori”, kazao je Jovović.

Đukanović je vlasnik je četvrtine Univerziteta Donja Gorica, dok je na čelu Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore član Glavnog odbora DPS Duško Bjelica.

Poslanik DF Milun Zogović smatra da je novo, pa makar i privremeno kadrovsko rješenje na Univerzitetu Mediteran, najbolja potvrda “privatne diktature prve familije Đukanović”.

“Koja kontroliše bankarski i energetski sektor, izgradnju malih hidroelektrana, trgovinu zemljištem na primorju. Kontroliše i ubira prihod i od visokog obrazovanja, a što je još gore amortizuje kritičku svijest akademskih građana, koju bi moralo da ima svako demokratsko društvo”, poručio je Zogović.

Prema njegovim riječima, visoko obrazovanje je, nažalost, u Crnoj Gori vrlo unosan biznis.

“A porodica Đukanović je jedan od glavnih aktera devalvacije i ove kao i ostalih društvenih sfera”, ocijenio je on.

Predsjednica budvanske URA i dugogodišnja profesorica Božena Jelušić kazala je da Đukanovićevo vlasništvo na UDG, kontrolisanje UCG preko Bjelice, te kadrovske promjene na Mediteranu, ne garantuju kvalitativnu promjenu u visokom obrazovanju.

“Nekoliko mojih đaka su mi, gotovo izvinjavajući se, saopštavali da će upisati UDG, jer su procijenili da će sa diplomom tog priivatnog fakulteta lakše doći do posla. Dakle, đaci u srednjim školama prepoznaju da će se sa nekim diplomama prije zaposliti”, navodi Jelušić.

Prema njenim riječima, sve promjene u visokom obrazovanju su i dalje kozmetičke:”I dalje je visoka stopa nezaposlenosti, iseljavanja najboljih, a kumuliraju se kadrovi sa završenim pravom, ekonomijom, menadžmentom, što navodi na sumnju da se ne zapošljavaju najbolji, već podobni”.

Kolić: Sve institucije pod kapom jednog čovjeka

Potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore Dženan Kolić ocjenjuje da je obrazovanje, a naročito visoko, jedan od glavnih mehanizama, odnosno sredstava za manipulisanje društvenim procesima:

“Đukanoviću je malo što je državu i društvo doveo u skoro bezizlaznu situaciju, nego hoće preko kanala za indoktrinaciju, od kojih je univerzitet najefektniji, da ubijedi i istoriju i budućnost, koja se ogleda u našoj omladini. Mislim da je dosta, čak i previše. Pored toga, naravno da u svemu, vidi goli interes za sebe - kako direktni profit i politički uticaj. To je jedna od glavnih karakteristika diktature – sve institucije homogenizovati pod kapu jednog čovjeka”.

Bonus video: