Cijene hrane će u narednih 10 godina biti visoke i promjenljive

Iako će cijene vjerovatno kliznuti sa visokih nivoa dostignutih u prvoj polovini godine, dugoročno se može očekivati poskupljenje žitarica do 20 odsto i mesa do 30 odsto.
54 pregleda 0 komentar(a)
hrana, Foto: Boris Pejović
hrana, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.06.2011. 07:17h

Cijene hrane biće visoke i promjenjive u narednih deset godina zbog sve viših dohodaka u ekonomijama u nastajanju i potražnje za biogorivima, prognozirale su Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Aaencija za hranu Ujedinjenih nacija (FAO).Iako će cijene vjerovatno kliznuti sa visokih nivoa dostignutih u prvoj polovini godine, dugoročno se može očekivati poskupljenje žitarica do 20 odsto i mesa do 30 odsto, upozorili su OECD i FAO. "Prognoza o visokim i promjenjivim cijenama poljoprivrednih proizvoda zasniva se na sporom rastu snabdijevanja nasuprot očekivanoj velikoj potražnji", navele su organizacije u Poljoprivrednim prognozama za period od ove do 2020. godine, prenosi Poslovni dnevnik. Izvještaj je objavljeno uoči sastanka poljoprivrednih ministara Grupe 20 najvećih razvijenih i ekonomija u nastajanju (G20), koji će naredne nedjelje biti održan u Parizu.

Njegovi autori kao glavni razlog pojačanih oscilacija cijena navode tijesan odnos ponude i potražnje a ne špekulacije.

Ministri G20 nastojaće da postignu dogovor o mjerama kojima bi se povećala transparentnost i pooštrila regulacija tržišta robe nakon naglih poskupljenja hrane u posljednjih nekoliko godina koje su teško pogodile potrošače širom svijeta i izazvale nemire u nekoliko zemalja.

Bonus video: