Hodžić: Da ima volje, problem "Novog prvoborca" bi mogao biti riješen

Iako radnici kažu da se uzdaju u podršku Vlade, neshvatljivo im je ponašanje Milorada Katnića ministra finasija u toj vladi
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 13:04h

„ Da ima dobre volje naš problem bi brzo mogao biti riješen“, uvjeren je Zahid Hodžić predsjednik sindikata AD Novi Prvoborac koji sa drugovima štrajkuje glađu već jedanaesti dan .

Radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom traže da im se isplate zaostale plate, naknade za topli obrok i prevoz, poveže radni staž i isplati otpremnina.

Iako radnici kažu da se uzdaju u podršku Vlade, neshvatljivo im je ponašanje Milorada Katnića ministra finasija u toj vladi.

Iako radnici kažu da se uzdaju u podršku Vlade, neshvatljivo im je ponašanje Milorada Katnića ministra finasija u toj vladi

Ministar je nakon što je odbio da se sastane sa predsjednikom hercegnovske opštine Dejanom Mandićem i predsjednikom sindikata Zahidom Hodžićem, štrajkačima poručio da problem treba da riješi Opština Herceg Novi tako da svoj dug prema AD Novi Prvoborac uplati na račun firme, „očigledno ne znajući da je taj račun već duže u blokadi, te da bi „blokada“ pojela taj novac, a radnici opet ostali kratkih rukava“, navodi se u saopštenju radničke organizacije.

„Za nas je neshvatljiva ministrova neinformisanost, mada ne okrivljujemo isključivo njega. Stiče se utisak da je možda neko i planirao ovakav slijed događaja koji se desio u Podgorici, a ko je imao interesa da tako nešto smisli - o tome neka razmisli ministar“, ističe se u saopštenju.

Radnici traže smjenu dr Đurovića

Radnici traže da Vlada smijeni dr Ljubomira Đurovića koji bi u Odboru direktora firme trebalo da zastupa interese države koja ima 22,41 odsto akcija u preduzeću.

Radnici su ogorčeni na dosadašnji (ne)angažman Đurovića u Odboru direktora. Zamjeraju mu da se čak i ne interesuje za mišljenje, stavove, pa ni za zdravlje štrajkača, „iako bi se od njega kao ljekara to očekivalo“.

Radnici su ogorčeni na dosadašnji (ne)angažman Đurovića u Odboru direktora

Radnici Radojica Grković i Ranko Nikolić danima pokušavaju da stupe u kontakt sa izvršnim direktorom Ilijom Vukelićem kako bi dobili obrazac M4 – jedan od dokumenata potrebnih da regulišu penzijski status. Njih dvojica su 1. maja stekli sve uslove da odu u zasluženu penziju. Međutim to pravo ne mogu da riješe jer nemaju svu dokumentaciju, a kažu i da im nisu uplaćeni doprinosi za prošlu i ovu godinu.

„Inspektorka rada je prije nekoliko dana otpečatila prostorije da bi mi mogli da dobijemo potrebne „papire“ za šenziju, ali do danas u tome nismo uspjeli“, kaže Nikolć koji je i jutros nekoliko sati čekao Vukelića koji je obećao da će biti u firmi.

Da se uključi inspekcija za privredni kriminal

Miljan Gagović finasijski inspektor Direkcije javnih prihoda danas je dva puta dolazio u upravnu zgradu AD Novi Pervoborac u Meljinama da bi izvršio kontrolu. Prvi put nije zatekao nikoga od odgovornih, a drugi put se sreo sa izvršnim direktorom Ilijom Vukelićem koji je od njega zatražio da se kontrola odloži do sutra, štio je inspektor i prihvatio.

NVO Kuća ljudskih prava, insistira da se u cijeli proces uključi inspekcija za privredni kriminal, jer situacija u Prvoborcu nadilazi ingerencije Direkcije, koja je do sada, prema njihovim riječima korektno obavljala svoj posao.

Razočarani indolentnošću države radnici koji štrajkuju tvrde da ne vide izlaz. „Ako ne može ( a misle da može) država da istraje na poštovanju prava i sprovođenju pravde, kome da se obratimo za pomoć“, saglasni su štrajkači koji već imaju trajno ugroženo zdravlje.

Bonus video: