EPCG ostaje u državnom vlasništvu i gradiće elektrane na Morači

To će biti formalizovano potpisivanjem aneksa ugovora između EPCG i A2A, oko kojeg se sa Italijanima dogovara Lukšić
0 komentar(a)
Lukšić, Ravaneli, Foto: Gov.me
Lukšić, Ravaneli, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.06.2011. 08:39h

Elektroprivreda Crne Gore, kako stvari stoje, i nakon 2015. godine ostaće u državnom vlasništvu, iako je predviđeno da italijanska kompanija A2A, ukoliko ispuni uslove, dobije pravo za dokup akcija do većinskog paketa, kako je predviđeno ugovorom potpisanim 2009 - saznaju “Vijesti”.

Prema informacijama “Vijesti”, to će biti formalizovano potpisivanjem aneksa ugovora između EPCG i A2A, oko kojeg se sa Italijanima dogovara premijer Igor Lukšić.

Čelnici kompanije A2A, koja posjeduje oko 44 odsto EPCG, nedavno su zatražili od države reviziju ugovora o partnerstvu, jer tvrde da su zbog odluka Regulatorne agencije za energetiku da spusti cijene struje onemogućeni da ispune obaveze iz ugovora. Ispunjavanjem obaveza iz ugovora, kako je predviđeno, Italijani dobijaju i mogućnost da nakon pet godina postanu većinski vlasnici EPCG, tako što će od države kupiti ostatak akcija.

Na takvo rješenje 2009. godine pristali su i DPS i SDP, da bi nedavno, nakon što su Italijani tražili reviziju ugovora, iz SDP-a saopštili da su za to da EPCG ostane državna po svaku cijenu i da kompaniji A2A ne treba popuštati.

Takav stav manje partije iz vladajuće koalicije nagovještavao je sukob u vlasti, ali to bi se moglo izbjeći jer će se Italijani, po svemu sudeći, odreći prava da postanu većinski vlasnici EPCG 2015, iako ispune uslove za to.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: