Katnić: Neka opština prvo izmiri obaveze prema Novom Prvoborcu

Katnić je kazao da “ne zna za sastanak sa gradonačelnikom i predstavnikom radnika “Novog prvoborca”
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2011. 17:15h

Radnici “Novog prvoborca” ušli su u jedanaesti dan štrajka glađu, a da za njih još nije nađeno nikakvo rješenje. Dogovora o slučaju štrajkača u Herceg Novomnije bilo, iako su upozoravali da su na ivici strpljenja i da će se politi benzinom i zapaliti, ukoliko se njihov status skoro ne riješi.

Uzalud su ujutro u Podgoricu doputovali gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić i predsjednik Sindikata “Novog prvoborca” Zahid Hodžić, jer se sastanak u Ministarstvu finansija na koji su došli, nije desio.

O slučaju “Novog prvoborca” raspravljalo se na Vladi.

Ministar finansija je dodao i da je nekorektan pritisak na Vladu čest slučaj, kao da može da riješi sve probleme.

”Svako treba da isplati svoje obaveze, a ne da se prebacuje problem sa jedne na drugu instituciju, a najčešće na Vladu, iako to nije u njenoj nadležnosti, niti postoje zakonske mogućnosti da ga riješi”, poručio je Katnić nakon sjednice Vlade, ističući da je to slučaj sa AD “Novi prvoborac”.

Ne može Vlada sve?

Ministar finansija je dodao i da je nekorektan pritisak na Vladu čest slučaj, kao da može da riješi sve probleme.

“Vlada ne može da riješi sve probleme, posebno ne da reaguje na pritiske koji su sve češće izraženi kroz razne prijetnje štrajkovima glađu i spaljivanjem”, saopštio je on.

Rekao je i kako je Vlada juče zaključila da će, ukoliko postoji zakonska obaveza i mogućnost, razmotriti i pomoći radnicima i određenim kompanijama, ali to kod “Novog prvoborca” nije slučaj, pa neće ulaziti u probleme preduzeća.

Katnić je kazao i da “ne zna za sastanak sa gradonačelnikom Herceg Novog i predstavnikom radnika “Novog prvoborca”, iako je to Mandić ranije juče očekivao, i novinarima u Podgorici kazao da bi sa Ministarstvom finansija trebalo da počnu razgovori o ekonomskom dijelu problema.

Prema tvrdnjama Katnića, sastanak nije bio planiran ni predviđen, pogotovo ne sa njim, jer nije resorni ministar za to pitanje.

Sa Mandićem će, rekao je, razgovarati pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja.

Hercegnovski gradonačelnik je poslije sastanka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja rekao da su razgovarali u dijelu koji se odnosi na nedležnost tog resora.

“Nadležnosti Ministarstva socijalnog staranja tiču se inspekcijskog nadzora. Inspekcija rada je već na terenu i ispituje rješenja o prestanku radnog odnosa, tako da je taj dio pokriven”, rekao je Mandić.

On je saopštio da je očekivao i završetak razgovora sa Ministarstvom finansija, shodno preksinoćnjoj odluci Vlade da je spremna da participira sa svojih oko 22 odsto vlasništva u akcijama, za rješavanje socijalnih pitanja radnika Prvoborca.

Da opština izmiri obaveze

Na Katnićevu izjavu, Mandić je “Vijestima” kazao da su još ranije menadžmentu AD “Novi prvoborac” predlagali da se dio novca koji Opština duguje toj firmi opredijeli za ispunjenje radničkih zahtjeva, ali da je to odbijeno.

Opština bi trebalo da “Prvoborcu” uplati oko 900.000 eura za zemljište u Meljinama koje je vlasništvo preduzeća, a na kome je predviđena gradnja fabrike za preradu otpadnih voda. Prema nezvaničnim informacijama, račun “Prvoborca” je blokiran zbog duga od 2,5 miliona eura, što znači da, i ako bi Opština uplatila 900.000 eura, novac ne bi stigao do radnika.

Mandić “ne zna sa kim će razgovarati o tom problemu, jer menadžment firme odbija predloženi sastanak”.

U srijedu su, pošto je jedan od njih završio u bolnici, a ostali nastavili štrajk iznemogli, obavijestili javnost da će se spaliti benzinom, a nakon što je do njih stigla informacija da ruski vlasnik odbija da se sastane sa sindikatom.

Radnici “Novog prvoborca”, njih 13, štrajk su započeli nakon što ih je uprava preduzeća drugi put i nakon sudskih presuda u korist zaposlenih, proglasila tehnološkim viškom.

U srijedu su, pošto je jedan od njih završio u bolnici, a ostali nastavili štrajk iznemogli, obavijestili javnost da će se spaliti benzinom, a nakon što je do njih stigla informacija da ruski vlasnik odbija da se sastane sa sindikatom.

U upravnoj zgradi firme u Meljinama nakon sastanka gradonačenika Mandića i predsjednika sindikata Zahida Hodžića štrajkači su sinoć ostali razočarani, ogorčeni, iscrpljeni.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, najveći pojedinačni vlasnik “Novog prvoborca” sa oko 39,79 odsto akcija je kompanija “Pit investments” registrovana na Britanskim djevičanskim ostrvima.

U upravnoj zgradi firme u Meljinama nakon sastanka gradonačenika Mandića i predsjednika sindikata Zahida Hodžića štrajkači su sinoć ostali razočarani, ogorčeni, iscrpljeni.

Tvrde da “za njih postoji samo jedan izlaz”.

AD “Novi prvoborac” i, kako je “Vijestima” kazao inspektor Zoran Ratković, objasnili koje mjere mogu da preduzmu do 19. juna, kada im po rješenjima o tehnološkom višku može prestati radni odnos. Rješenja kojim su radnici po drugi put proglašeni tehnološkim viškom bila su povod za štrajk.

Prva rješenja kojim su radnici proglašeni tehnološkim viškom “pala” su na sudu, nakon čega su radnici vraćeni na posao.„Da bi Inspekcija rada imala ovlašćenje i obavila kontrolu i utvrdila da li je bilo povrede zakonitosti, potrebno je da radnici do 19. juna pokrenu tužbu i zatraže od inspekcije rada da odlože izvršenje odluke o prestanku radnog odnosa do pravosnažnosti sudske presude. Kad se obrate sudu i pokrenu inicijativu, mi ćemo po 122 čl. Zakona o radu, poslati inspekciju i ocijeniti da li se radi o povredi zakona i vratiti ljude na posao”, kazao je Ratković.

Izvršni direktor AD “Novi prvoborac” Ilija Vukelić je negodovao zbog dolaska inspektora, ističući da su “morali imati pismeni nalog”, što je Ratković negirao. Vukelić je po odlasku inspekcije kazao Televiziji “Vijesti” da je tražio pismeni nalog, a da je inspektor rekao da to njemu ne treba. “Ja ću o tome obavijestiti Mauera”, kazao je Vukelić.

Leovac prijavila Vukelića

Predsjednica NVO “Kuća ljudskih prava” Lidija Leovac prijavila je policiji izvršnog direktora AD “Novi prvoborac” Iliju Vukelića zbog prijetnji.

Pri napuštanju kruga preduzeća, pored ograde koja dijeli dvorište upravne zgrade i parking, kod samoposluge “Merkator meks” u Meljinama, Vukelić je Lidiji Leovac, kako je kazala, rekao: “Vidjećemo se na sudu. Strpaću te ispod zemlje“.

“Vijestima” je u CB Herceg Novi potvrđeno da je Leovac prijavila Vukelića zbog prijetnji i da će cijeli slučaj biti ispitan.

Vukelić je Lidiji Leovac zabranio ulazak u upravnu zgradu firme u Meljinama gdje se nalaze štrajkači, zbog njenog angažovanja i pravne pomoći radnicima. Zato se ona, kako je kazala “Vijestima”, juče oko 11 sati samo javila radnicima ne zadržavajući se u prostoriji.

Odlazeći ka upravnoj zgradi, ispričala je Leovac, izvršni direktor je izgovorio još nekoliko vulgarnosti, proprativši ih vulgarnim pokretima. Ona je sve prijavila policiji, a cijeli slučaj, kaže Leovac, može da potvrdi nekoliko radnika AD “Novi prvoborac” koji su bili prisutni.

Ilija Vukelić je sve demantovao, a “Vijestima” je kazao da je Lidiji Leovac samo poručio: “Vidimo se na sudu“. Leovac tvrdi da joj svakodnevno stižu prijeteće poruke sa nepoznatog broja telefona, a posljednja je, kaže, stigla preksinoć, 45 minuta poslije ponoći.

“Vijestima” je u CB Herceg Novi potvrđeno da je Leovac prijavila Vukelića zbog prijetnji i da će cijeli slučaj biti ispitan.

Galerija

Bonus video: