Nikšićani ne mare za kabl Peskara-Tivat-Pljevlja

Plan gradnje dvosmjernog podvodnog dalekovoda od 500 kilovolti, dalekovoda od 400 i optičkog kabla predviđen je međudržavnim sporazumom Crne Gore i Italije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2011. 16:20h

Građani Nikšića nijesu zainteresovani za projekat izgradnje dalekovoda koji, u sklopu plana o instaliranju podvodnog elektroenergetskog dalekovoda od Crne Gore do Italije, prolazi i kroz njihovu opštinu.

To je rezime javne rasprave koju je organizovalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, uz podršku predsjednika Opštine Nebojše Radojičića koji je kratko pozdravio 15 prisutnih u sali SO.

Samostalni savjetnik u Ministarstvu Nikola Petrović kazao je da je rasprava zakazana na način kao i prethodne, u primorskim opštinama, a da je u Kotoru, prije tri dana, sala bila puna, dok je Svetlana Jovanović, iz Zavoda za urbanizam i projektovanje, rekla da je mogući razlog i činjenica da u nikšićkoj opštini nema kritičnih dionica koje bi pobudile veću pažnju građana. Trasa dalekovoda najvećim dijelom vodi pored akumulacija Krupac i Slano.

Podmorski kabl bi se gradio od Peskare do plaže Jaz, zatim bi podzemno išao do lokacije Blato u Lastvi Grbaljskoj gdje bi bila ogromna trafo-stanica (čije izmještanje su tražili stanovnici tog naselja), a zatim bi nadzemnim vodovima dalekovod išao preko Čeva, dijela nikšićke i šavničke opštine do Pljevalja.

- Mi kao obrađivači, uz podršku Ministarstva, Agencije za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode, pokušavamo da sagledamo i sve štetne posljedice za životnu sredinu i obavezni smo da i u daljem procesu o tome striktno vodimo računa - kazala je Jovanović.

Ona je podsjetila da koridor, prema planu, zaobilazi veća naselja, ali da je prolazak kroz nacionalne parkove na Lovćenu i Durmitoru „neminovnost“ i da je „nemoguće razvijati se, a da ništa u prostoru ne promijenite“.

Plan gradnje dvosmjernog podvodnog dalekovoda od 500 kilovolti, dalekovoda od 400 i optičkog kabla predviđen je međudržavnim sporazumom Crne Gore i Italije, a protive mu se civilni sektor i nove vlasti u Peskari.

Bonus video: