Samostalni Sindikat Rudnika boksita traži pomoć od predsjednika Vlade

Radnici su prošle sedmice primili aprilsku zaradu i obećanje da će proizvodnja na površinskom kopu Zagrad ponovo biti pokrenuta
0 komentar(a)
Boksiti, Foto: Savo Prelević
Boksiti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2011. 12:41h

Zbog teške situacije u kojoj se preduzeće nalazi i zbog sve većeg, kako rekoše, opravdanog nezadovoljstva radnika Samostalni sindikat Rudnika boksita obratio se danas predsjedniku Vlade Igore Lukšiću od koga očekuju pomoć.

„Radnici ne rade već dva mjeseca. Smatramo a i mišljenja smo da je u pitanju nesposobnost poslodavca i Vlade da riješe problem snabdijevanja nafte da bi se obezbijedilo pokretanje proizvodnje i samim tim egzistencija zaposlenih. Napominjemo da zastoj u proizvodnji može dovesti u pitanje isporuku rude jedinom kupcu kojeg trenutno imamo, a to je mađarska kompanija MAL. Ovaj zastoj je koštao Rudnik skoro milion eura. Zar su radnici Rudnika kojih je ostalo 314 od 1.250 zaposlenih zaslužili ovakavtretman od Vlade Crne Gore i poslodavca“, stoji u dopisu koji je Samostalni Sindikat uputio Lukšiću.

"Davno otkucalo 5 do 12"

Oni ističu da su uvijek bili spremni za kompromis i dijalog ali zbog loše situacije koja je radnika dovela u veoma nezgodan položaj ne mogu da čekaju jer je kod njih „davno otkucalo pet do 12“.

„Pošto se u ovom momentu situacija drastično izmijenila na štetu zaposlenih radnici opravdano vrše pritisak na Samostalni sindikat da se preduzmu radikalne mjere koje, bojim se, neće donijeti dobro nikom“, stoji u dopisu koje je potpisao predsjednik Sindikata Borisav Bojanović.

Radnici su prošle sedmice primili aprilsku zaradu i još jedno, u nizu, obećanje da će proizvodnja na površinskom kopu Zagrad koji je jedini i radio ponovo biti pokrenuta.

Radnici su prošle sedmice primili aprilsku zaradu i obećanje da će proizvodnja na površinskom kopu Zagrad ponovo biti pokrenuta

Proizvodnja je na Zagradu zaustavljena krajem aprila jer uprava nije bila u mogućnosti da obezbijedi novac za nabavku goriva. Rečeno je da bi taj problem uskoro mogao da bude riješen nakon pomoći koju je ponudio nikšićki biznismen Miodrag-Daka Davidović, koji Boksita inačesnabdijeva gorivom.

Nabavka goriva i dalje "sporna"

Izgleda da je nabavka goriva i dalje „sporna“ tek u Boksitima još uvijek nije počela proizvodnja, a radnici sektora Niskogradnje mjesecima čekaju na obećani angažman.

„Očekujemo od poslodavca da hitno pokrene proizvodnju, radno angažuje svih 314 radnika, da zaposleni u sektoru Niskogradnje dobiju posao, da poslodavac izmiri sve dugove prema radnicima i da se prevaziđe problem sa penzijskim fondom. Samostalni Sindikat preduzima sve kako bi se agonija u Rudniku završila što prije“, kazao je Bojanović.

Bonus video: