Piter Mank se vraća projektu izgradnje golf terena u Tivtu

Iz Tenderske komisije za turizam je najavljeno da će uskoro biti objavljen javni poziv za zakup zemljišta Montepranca na 90 godina
346 pregleda 0 komentar(a)
Piter Mank i Oleg Deripaska, Foto: Savo Prelević
Piter Mank i Oleg Deripaska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2011. 08:50h

Kanadskog bogataša Pitera Manka interesuju uslovi dugoročnog izdavanja imovine preduzeća Montepranco-Bokaprodukt da bi se vratio projektu izgradnje golf terena u Tivtu, nezvanično su informisani u Vladi.

Iz Tenderske komisije za turizam je najavljeno da će uskoro biti objavljen javni poziv za zakup zemljišta Montepranca na 90 godina, uz mogućnost prodaje dijela parcela, koje koristi tivatski aerodrom.

Spor sa bivšim vlasnicima zemljišta na potezu Mrčevo polje- Jaz nije završen, ali je dogovoreno da se ubrza postupak povraćaja imovine, koja je nezakonito knjižena Monteprancu.

"U toku je priprema tenderske dokumentacije, pribavljanje odgovarajućih dokumenata i odluka, a nakon toga će komisija usvojiti odluku o objavi javnog poziva", saopšteno je uz vladinog privatizacionog tijela.

Sve neophodne aktivnosti se mogu brzo realizovati

Komisija procjenjuje, kako je naglašeno, da “sve neophodne aktivnosti za objavu tendera mogu brzo realizovati, čime se stiču uslovi za objavljivanje poziva”.

"Skupština akcionara 28. juna će donijeti odluku da li treba objaviti prodaju dviju parcela, koje nijesu dio kompleksa namijenjenog za izgradnju golf terena, neophodne infrastrukture i pratećih sadržaja. Aerodrom Tivat koristi taj dio zemljišta, a rješenje bi bilo da ga zadrži kupovinom. Tim novcem bi se riješili problemi radnika Montepranca", saopšteno je “Vijestima” u nadležnoj komisiji.

Devet radnika nekadašnjeg poljoprivrednog preduzeća, koje je većinsko vlasništvo države, od marta 2004. nemaju penzijsko i zdravstveno osiguranje i ne primaju plate od oktobra te godine.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je prelomio tako što je početkom godine odlučio da poništi tender od oktobra 2007. godine

Tenderska komisija za turizam, na čelu sa bivšim ministrom Predragom Nenezićem, bezuspješno je pregovarala dvije i po godine o prodaji 75 odsto akcija Montepranca.

Osim što su imovinski sporovi blokirali ugovaranje posla sa drugorangiranim konzorcijumom kanadskog i crnogorskog biznismena Pitera Manka i Duška Kneževića, ponuđač je tražio da račun sa Vladom svede obveznicama, umjesto da akcije plati kešom.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je prelomio tako što je početkom godine odlučio da poništi tender od oktobra 2007. godine, mijenjajući model privatizacije.

Konzorcijum je šansu da pregovara, nakon što su propali sa prvorangiranim holandskim Limonom, dobio upravo zbog ponude da paket državnih akcija plati 16 miliona eura, a time bi dobio preko dva miliona kvadrata zemljišta u Tivtu i Budvi. Mank i Knežević su nudili investicioni program "težak" 85 miliona.

Bonus video: