Zastupnici štrajkača "Prvoborca" podnose krivičnu prijavu protiv direktora

Radnici AD “Novi prvoborac”, koji u upravnoj zgradi u Meljinama štrajkuju glađu deveti dan, sve teže funkcionišu.
56 pregleda 0 komentar(a)
Novi Prvoborac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Novi Prvoborac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.06.2011. 16:54h

NVO “Kuća ljudskih prava”, koja zastupa interese štrajkača AD “Novi prvoborac”, je osnovnom državnom tužiocu podnijela krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora tog preduzeća Ilije Vukelića zbog „osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo povreda prava rada“.

U obrazloženju se navodi da je Vukelić 3. juna ove godine donio rješenje o prestanku radnog odnosa za 15 radnika AD “Novi prvoborac”. Tim rješenjem radnici su proglašeni tehnološkim viškom, ali se nigdje ne pominje zakonska otpremnina koja radnicima takvog statusa pripada po Zakonu o radu.

„Poslodavac je 2. juna donio program za rješavanje viška zaposlenih, ali u tom dokumentu nema odlučujućih kriterijuma za određivanje na osnovu čega se poslodavac odlučio da nekoga proglasi tehnološkim viškom.

Osim toga, radnici ne mogu biti upućeni na rad u drugo preduzeće pukom samovoljom poslodavaca, jer je Zakon o radu predvidio da se takav transfer može izvršiti samo ako se sklopi sporazum o preuzimanju zaposlenih, koji zaključuju poslovodni organi oba preduzeća i uz saglasnost radnika“, navodi se u obrazloženju.

Radnici AD “Novi prvoborac”, koji u upravnoj zgradi u Meljinama štrajkuju glađu deveti dan, sve teže funkcionišu. Iscrpljeni su do krajnjih granica i pitanje je do kada će fizički izdržati, jer se zdravstvene posljedice već osjećaju.

Radnici su raspoređeni na rad od 30 dana u kćerku firmu “Kamen beton”, sa neizvjesnošću produžetka ugovora, što znači da je namjera poslovodstva da radnike ostavi bez otpremnina.

U AD “Novi prvoborac” 78 radnika proglašeno je tehnološkim viškom, a pravosnažnim sudskim rješenjem njih 17 je vraćeno na posao, dok su ostali dobili pozitivne prvostepene odluke.

Radnici traže isplatu zaostalih plata, naknada za topli obrok i prevoz, povezivanje radnog staža i otpremninu.

SDP: To nije taj Đurović

“Kuća ljudskih prava” uputila je i inicijativu za smjenu dr Ljubomira Đurovića u Odboru direktora AD “Novi prvoborac”.

Tražili su od Ministarstva odbrane da ga pozove na odgovornost zbog trenutne situacije u toj firmi. „Pozivamo gospodina Ranka Krivokapića da se aktivno uključi u rješavanje ovog problema, te da hitno pozove generala u penziji da mu predoči trenutnu situaciju i svoju ulogu u ’Novom prvoborcu’, s obzirom na to da je Đurović član glavnog odbora SDP-a“, navodi se u saopštenju “Kuće ljudskih prava”.

Iz SDP Herceg Novi je saopšteno da “pomenuti Ljubomir Đurović, general u penziji i član UO ’Novog prvoborca’, nije član te partije, niti bilo kog njenog organa”.

“Nesporazum je, pretpostavljam, nastao usljed činjenice da predsjednik kluba odbornika SDP u Danilovgradu, koji je i član GO SDP, nosi isto ime i prezime. Moguće i da nije u pitanju nesporazum, već smišljena konstrukcija kojom neko pokušava sa sebe da skine odgovornost zbog situacije u koju je doveo radnike ’Novog prvoborca’”, kazao je “Vijestima” predsjednik OOSDP Herceg Novi i član GO stranke Dragan Šimrak.

Prema ranijim najavama, u petak bi trebalo da se sastanu članovi Odbora direktora AD “Novi prvoborac”, predstavnik Vlade i hercegnovski gradonačelnik Dejan Mandić, kako bi pokušali da riješe situaciju u toj firmi.

Bonus video: