Lukšić: Neće biti aranžmana sa MMF-om

On je kazao da su Crnoj Gori potrebne investicije za širenje turističkih kapaciteta, te da očekuje da ovogodišnja ljetnja sezona bude uspješna.
0 komentar(a)
lukšić, Foto: Zoran Đurić
lukšić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.06.2011. 15:16h

Crna Gora neće sklapati aranžmane sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer je emisijom euroobveznica završila finansiranje za ovu godinu, rekao je premijer Igor Lukšić.

On je u intervjuu agenciji Rojters kazao da je zadovoljan nedavnim zaduženjem, jer su postignute dobre kamate.

" Veoma smo zadovoljni, jer smo u periodu od pola godine uspjeli da kamatu za drugu emisiju oborimo za oko pola procenta u odnosu na prvu. To je dokaz da investitori imaju povjerenje u Crnu Goru i njen ekonomski potencijal" rekao je Lukšić u intervjuu u kojem je predstavljen kao najmlađi svjetski premijer.

Lukšić je kazao da očekuje priliv oko 600 miliona eura investicija u ovoj godini, dodajući da je Crna Gora mala ekonomija i da svaka investicija može da okrene razvoj događaja u domaćoj ekonomiji. On je podsjetio na 2009. godinu kada je dokapitalizovana Elektroprivreda čija investicija je iznosila oko 400 miliona eura.

"Ono što trenutno očekujemo je realizacija nekoliko velikih državnih projekata. Nijesmo usredsređeni samo na investicije u nekretnine, već u druge sektore, poput energetike" dodao je Lukšić.

Govoreći o postkriznom periodu, Lukšić je saopštio da se Vladine procjene o rastu ekonomije za ovu godine kreću na oko 2,5 odsto a naredne na četiri. On je kazao da je značajno to što je jedino 2009. godina bila recesiona te da je ekonomija prošle godine ojačala za oko jedan odsto.

"Ključni problem sa padom ekonomije bio je to što je industrija snažno pogođena krizom, aluminijumska i čelična industrija, kao i kreditni rast koji je zabilježen prije krize" rekao je Lukšić.

On je kazao da su Crnoj Gori potrebne investicije za širenje turističkih kapaciteta, te da očekuje da ovogodišnja ljetnja sezona bude uspješna.

" Međutim, bez širenja kapaciteta, gradnje hotela sa četiri i pet zvjezdica kao i produžetka sezone, ne možemo govoriti o održivom turizmu.

Zbog toga su nam investitori jako bitni. Zato kažem da razvoj nekretnina nije samo uzgradnja kuća, već i velikih hotela, marina, golf terena i sličnih sadržaja, koji će boravak u Crnoj Gori učiniti još prijatnijim" ocijenio je Lukšić.

Bonus video: