Fabris ne očekuje da će Crna Gora promijeniti valutu

Fabris je podsjetio da je Crna Gora uvela euro kao zvaničnu valutu prije direktive EKOFIN-a o zabrani unilateralne eurizacije.
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2011. 12:28h

Glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris ne vjeruje da će Brisel tražiti da Crna Gora promijeni zvaničnu valutu.

U medijima su se pojavila pisanja da će Brisel zahtijevati da naša zemlja ukine euro, s obrazloženjem da ne ispunjava većinu „mastrihtskih kriterijuma“.

U izjavi za Antenu M, Fabris podsjeća da pitanje eura nije otvoreno u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju:

''U ovom trenutku nema nikakvih indikacija u kojem smjeru će ići pregovori i slobodno mogu reći da je dio sve te medijske halabuke koja se napravila – rezultat zaludnih medija izvan Crne Gore, koji su jednostavno objavili dosta netačnih informacija. Crnogorski mediji, koliko sam mogao da vidim, uglavnom su prenosili pisanje raznih medija izvan Crne Gore, koje ne bih imenovao.''

Fabris navodi da će upotreba eura u Crnoj Gori takođe doći na red tokom pregovora.

Ipak, ne vjeruje da će Evropska unija, kako kaže, staviti formu ispred suštine, jer Crna Gora ima jake argumente da zadrži euro:

''Crna Gora je mala zemlja i svojim ekonomskim parametrima ni na koji način ne može uticati na stabilnost eurozone, niti na stabilnost eura. Crna Gora, po svojim ekonomskim parametrima u ovom trenutku nalazi se u boljem položaju od velikog broja zemalja eurozone. Misli se na kretanje javnog duga, inflacije, budžetskog deficita i slično.

Cilj Evropske unije je ubrzanje ekonomskog rasta, porast životnog standarda svih zemalja ćlanica. Tražiti od Crne Gore da se odrekne eura jendostavno bi značilo izuzetno velike negativne ekonomske posljedice, i to bi bilo potpuno suprotno osnovnom duhu i smislu Evropske unije.''

Fabris je podsjetio da je Crna Gora uvela euro kao zvaničnu valutu prije direktive EKOFIN-a o zabrani unilateralne eurizacije.

Bonus video: