Radnici Boksita jedva čekali da vide leđa Krilovu

Potpuno je normalno da čovjek koji nije uspio da riješi probleme ustupi mjesto drugome", kazao je predsjednik Sindikata Borisav Bojanović
0 komentar(a)
Vjačeslav Krilov, Foto: Arhiva Vijesti
Vjačeslav Krilov, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.06.2011. 15:33h

Dugogodišnji predsjednik Odbora direktora nikšićkih Rudnika boksita Vjačeslav Krilov podnio je ostavku a Samostalni sindikat tog preduzeća nije iznenađen takvim potezom.

"Očekivao sam ovakav epilog jer sam do sada u više navrata javno kritikovao Krilova da se ne angažuje dovoljno u rješavanju nagomilanih problema u Rudnicima boksita. Potpuno je normalno da čovjek koji nije uspio da riješi probleme ustupi mjesto drugome", kazao je predsjednik Sindikata Borisav Bojanović.

Poslovodstvo pregovara sa jednom poljskom firmom koja je zainteresovana da uzme u zakup jamu Biočki stan koja je sa radom prestala 2008. godine

Samostalni Sindikat tražio je nedavno od Krilova da se, kao predsjednik Odbora direktora, izjasni šta namjerava od preduzeća da oni ne bi dolazili ispred kapija KAP-a po odgovor, ali konkretan odgovor od dosadašnjeg predsjednika uprave nijesu dobili.

Puna podrška Agejevu i Kuznjecovu

Krilov se na ostavku, kako je obrazložio, odlučio iz ličnih razloga, mada je još početkom ove godine, nakon neuplaćivanja rate kredita mađarskoj OTP banci, izgubio povjerenje Vlade, koja sa ruskom firmom CEAC dijeli vlasništvo u KAP-u i Boksitima i koja je insistirala da se povuče sa te funkcije.

Krilov je krajem maja smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg uprave KAP-a, a na njegovo mjesto je postavljen Aleksej Kuznjecov.

"Dajemo punu podršku izvršnom direktoru Alekseju Agejevu i Kuznjecovu i od njih očekujemo da uz pomoć predstavnika Vlade u Odboru direktora konačno riješe probleme u Boksitima. Zahtijevaćemo od izvršnog direktora da maksimalno uposli menadžmentski tim u rješavanju problema kako ne bi imali vremena da se bave sporednim stvarima, kao što su sindikalna pitanja i ko treba da pokriva koje mjesto", poručio je predsjednik Samostalnog sindikata Boksita.

"Moraju zaboraviti, iako je nekome od njih veoma teško, i Igora Kisenkova i Krilova, kao i to ko pripada kom sindikatu. Ako gospoda nije spremna na to, onda i ne zaslužuju mjesta koja sada pokrivaju."

Da se agonija okonča što prije

Bojanović je rekao da cilj svih treba da bude povratak ugleda firmi koja je nekada imala oko 1.200, a danas 314 radnika i čiji zaposleni posljednje dvije godine više ne rade nego što rade.

"Očekujemo od poslodavca da hitno pokrene proizvodnju, radno angažuje svih 314 radnika, da zaposleni u sektoru Niskogradnje dobiju posao, da poslodavac izmiri sve dugove prema radnicima i da se prevaziđe problem sa penzijskim fondom. Samostalni sindikat preduzima sve kako bi se agonija u Rudniku završila što prije. Svakodnevno razgovaramo i pregovaramo i imamo čvrsta obećanja da je interes svih strana da Rudnik opstane i bude firma onakva kakvu svi zaposleni očekuju". kazao je Bojanović.

Radnici su u petak dobili aprilsku zaradu, a očekuju i da se uskoro pokrene proizvodnja na površinskom kopu Zagrad i najvjerovatnije i na Štitovu.

Proizvodnja na rudokopu Zagrad, koji je jedini i radio, zaustavljena je krajem aprila jer uprava nije bila u mogućnosti da obezbijedi novac za nabavku goriva. Sada bi taj problem, nakon pomoći koju je ponudio nikšićki biznismen Miodrag-Daka Davidović, koji Boksita inače snabdijeva gorivom, trebalo da bude riješen.

Poslovodstvo pregovara i sa jednom poljskom firmom koja je zainteresovana da uzme u zakup jamu Biočki stan koja je sa radom prestala 2008. godine.

Bonus video: