U Rudniku boksita primili aprilsku platu, Davidović nudi dugoročno rješenje

Isplatom zarade poslovodstvo je ispunilo jedno od dva obećanja koje su dali Samostalnom sindikatu te kompanije
50 pregleda 0 komentar(a)
rudnik boksita, Foto: Arhiva Vijesti
rudnik boksita, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.06.2011. 13:50h

Radnicima nikšićkih Rudnika boksita je uplaćena aprilska zarada čime je poslovodstvo ispunilo jedno od dva obećanja koje su dali Samostalnom sindikatu te kompanije.

Drugo obećanje se odnosilo na pokretanje proizvodnje na površinskom kopu Zagrad i najvjerovatnije i na Štitovu.

„Primili smo aprilsku platu i to je jedan mali pomak. Međutim problemi za dugoročno finansiranje Runika su i dalje ostali neriješeni. Vode se pregovori oko nabavke goriva sa firmom Neksan i nadamo se da će se naći pozitivno rješenje jer proizvodnja zavisi od nabavke goriva. Firma iz Zvornika je zainteresovana za kupovinu određene količine rude, a radnici Sektora građevine očekuju da dobiju poslove na tunelu koji se radi u Beranama i na manjim tunelima“, kazao je „Vijestima“ predsjednik Sindikata Borisav Bojanović.

Dali smo poslovodstvu, predstavnicima Vlade i Sindikata predlog na koji način vidimo opstanak Boksita, respektabilne kompanije koja ima budućnost, kazao je Davidović.

“Spremni smo da na svaki mogući način pomognemo Boksitima u smislu obezbjeđenja goriva i to ćemo ovih dana završiti. Dali smo poslovodstvu, predstavnicima Vlade i Sindikata predlog na koji način vidimo opstanak Boksita, respektabilne kompanije koja ima budućnost. Ukoliko njihov vlasnik ne bude imao namjeru, a po mom mišljenju to se i dešava jer vlasnik KAP-a nema mnogo zabrinutosti šta će biti sa Boksitima, mišljenjenja sam da Vlada i poslovodstvo Rudnika kao i svi dobronamjerni ljudi moraju pomoći da se prevaziđe situacija u preduzeću” kazao je Davidović.

Tvrdi da Boksiti imaju budućnost

Prema njegovim riječima model koji je predložio odgovarao bi i radnicima Boksita, KAP-u, ali i jednoj inostranoj kompaniji ne želeći da precizirao o kojoj firmi je riječ.

“Ukoliko neko želi da ugasi Boksite to nije naš problem već će to morati da rješavaju druge institucije. Tvrdim da Boksiti imaju budućnost. Najveća tragedija je što Boksiti ne rade. To je najveći problem jer ko može obezbijediti novac ako firma ne radi” kazao je Davidović.

U Boksitima je nakon realizacije socijalnog programa od oko 1.200 radnika ostalo 314, ali preduzeće i dalje ne može da „stane na noge“.

U Boksitima je nakon realizacije socijalnog programa od oko 1.200 radnika ostalo 314, ali preduzeće i dalje ne može da „stane na noge“.

Proizvodnja na rudokopu Zagrad, koji je jedini i radio, je zaustavljena krajem aprila jer uprava nije bila u mogućnosti da obezbijedi novac za nabavku goriva.

Sada bi taj problem trebalo da bude riješen.

Poslovodstvo pregovara i sa jednom poljskom firmom koja je zainteresovana da uzme u zakup jamu Biočki stan koja je sa radom prestala 2008. godine i u kojoj su se rudari prošle godine dva puta zatvarali.

Pored jame Biočki stan Rudnik ima i jamu na Đurakovom dolu koje je sa radom prestala nekoliko godina prije privatizacije.

Bonus video: