Kreditori nikšićke Željezare se žalili Evropskoj uniji

Ethemba takođe razmišlja da upozori kreditorske agencije da budu na oprezu, jer cijeli stečajni proces nije baš jasan, kao što bi se moglo očekivati.
87 pregleda 0 komentar(a)
željezara, Foto: Arhiva Vijesti
željezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.06.2011. 11:11h

Kreditori nikšićke Željezare žalili su se Evropskoj uniji (EU) zbog navodnog kršenja prava investitora nakon što je u fabrici uveden stečaj.

"Naša namjera je da lokalne predstavnike EU i drugih međunarodnih institucija informišemo o zloupotrebama i nepravednom ponašanju prema stranim ulagačima”, kazao je Bloomberg investicioni menadžer u Ethemba Capital LLP, Daniel Brol.

Brol je i predstavnik Montenegro Specialty Steelsa (MNSS), holandske kompanije koja je imala nešto više od 50,1 odsto kapitala u Željezari. Etemba je vlasnik MNSS-a.

Brol je naveo da, zbog svega što se dešava u Željezari, EU treba da ima u vidu takva ponašanja kada prihvata neku zemlju u svoje članstvo.

Portparol Delegacije Evropske komisije (EK) u Crnoj Gori, Dragan Mugoša, najavio je da će tvrdnje investitora proslijediti Vladi.

“Dobili smo njihovo pismo i kasnije se sreli sa predstavnicima Ethemba Capitala”, rekao je Mugoša.

Ethemba takođe razmišlja da upozori kreditorske agencije da budu na oprezu, jer cijeli stečajni proces nije baš jasan, kao što bi se moglo očekivati.

Sindikat Željezare je, zahtijevajući isplatu više mjesečnih zarada, pokrenuo stečaj u preduzeću 15. aprila. Akcionari su tvrdili da je takav postupak ugrozio njihove investicije, jer njima, prema novom Zakonu o stečaju, neće prvima biti isplaćena dugovanja.

Crna Gora, koja nakon obnove nezavisnosti 2006. pokušava da privuče turiste i strane investitore, postala je kandidat za EU u decembru prošle godine, a zainteresovana je i za članstvo u Sjeverno-atlantskoj alijansi (NATO).

EU nakon potvrde kandidature nije željela da precizira datum mogućeg ulaska.

Nikšićki sud odbacio je u srijedu više primjedbi MNSS-a, uključujući odluku da 1,4 hiljade radnika Željezare klasifikuje kao jednog kreditora, navodi se u pismu koje je Brol poslao Blumbergu.

Ukupne garancije koje Željezara ima iznose oko 120 miliona eura, ili 175 miliona USD, dok je knjigovodstvena vrijednost sredstava kompanije oko 100 miliona eura, pokazali su najnoviji podaci.

MNSS i njena sestra kompanija zajedno imaju 60 miliona euravrijednosti, a Vlada je drugi kreditor po veličini.

Brol je kazao da Željezara ima kapacitet za 400 hiljada tona topljenog čelika za godinu i mogla bi postati profitabilna ukoliko se smanji broj radnika.

Bonus video: