Neksan sklopio ugovor sa firmom Šolc o isporuci kvalitetnog željeza

Proizvodnja se odvija u svim pogonima Željezare a da bi plan bio ostvaren biće potrebno da rade obje peći.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 11:05h

Miodrag-Daka Davidović, koji je sa stečajnim upravnikom Željezare Veselinom Perišićem sklopio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u naredna tri mjeseca kazao je na današnjoj konferenciji da je sa njemačkom kompanijom Šolc sklopljen ugovor vrijedan 35 miliona eura.

Njemci su, prema ugovoru koji je već stupio na snagu, u obavezi da Željezari isporuče 30.000 tona starog željeza, a nikšićki metalurzi moraju da im za tri mjeseca predaju minimum 24.000 tona kvalitetnih čelika.

„Pomiješana su dva osjećanja – radost jer je Neksan zaključio najveći ugovor u istoriji Željezare sa nekom firmom u Zapadnoj Evropi za proizvodnju kvalitetnih čelika, ali i velika zabrinutost da li će poslovodstvo, inženjerski kadar i radnici uspjeti da održe ovaj ugovor ida li će uspjeti da odgovore obavezama koje smo preuzeli“, kazao je Davidović.

Proizvodnja se odvija u svim pogonima

Prema njegovim riječima proizvodnja se odvija u svim pogonima Željezare a da bi plan bio ostvaren biće potrebno da rade obje peći.

„Sve količine proizvoda sa Kovačnice i Bluminga Neksan je ugovorio da proda firmi Šolc. Ovo je izuzetno značajna kako finansijska injekcija tako i mogućnost da sve što danas proizvedemo odmah opremimo. Sa deset hiljada tona starog željeza zatvaramo posao prema njima. Imamo naše partnere i već smo nabavili dodatnih deset hiljada tona, tako da smo u situaciji da ćemo imati više repromaterijala nego što ćemo moći da proizvedemo. Nadam se da će proizvodnja krenuti u narednom periodu bolje i da ćemo je povećati u odnosu na planiranu“, kazao je vlasnik kompanije Neksan.

Firma Šolc se bavi prikupljanjem i prodajom sekundarnih sirovina otpadnog željeza a u svom sistemu imaju kovačke kapacitete, valjaonice i željezaru. Povoljnost je i što mnoge proizvode mogu da dorade u svojim kapacitetima u Njemačkoj, Italiji, Engleskoj i Holandiji.

Prodaćemo sve što proizvedemo

Davidović je kazao da će u naredna dva dana biti sklopljen ugovor i za prodaju betonskog željeza ne želeći još uvijek da otkriva o kojoj je firmi riječ.

„Cjelokupnu proizvodnju betonskog žejeza smo u mogućnosti da prodamo i taj ugovor će biti realizovan u naredna dva dana. Neksan je na ovaj način svoju misiju faktički završio u Željezari – sve što proiozvedemo prodaćemo i svi imputi neophodni za proces proizvodnje su nabavljeni.

“Ostaje na radnicima i poslovodstvu Željezare da obezbijedi uslove, dobru organizaciju i način da se ugovori koji su potpisani ispune. Ukoliko iz bilo kog razloga ne dođe do ispunjena obaveza u kvalitativnom i kvantitativnom smislu mi ćemo kao firma imati nesagledive posljedice. Ali, ne želim da govorim o lošim stvarima jer da smo o tome razmišljali ne bi ušli u Željezaru“, kazao je Davidović.

Firme sa kojima Neksan sklapa ugovor o prodaji kvalitetnog i betonskog željeza „iskreni prijatelji koji su se pokazali onda kada je najteže“

On je istakao i da su firme sa kojima Neksan sklapa ugovor o prodaji kvalitetnog i betonskog željeza „iskreni prijatelji koji su se pokazali onda kada je najteže“, jer iako imaju ekonomsku računicu oni mogu čelik nabaviti i od drugih kupaca.

O budućnosti Željezare se može govoriti sa optimizmom

„Mislim da je došlo vrijeme da se sa optimizmom može govoriti o budućnosti Željezare. Nadam se da će Vlada naći respektabilnog partnera koji se bavi proizvodnjom u metalurgiji. Ukoliko ne bude takvih mi smo spremni da pomognemo i učestvujemo u pronalaženju novih partnera. I mi ih imamo“ poručio je Davidović.

Kazao je da njegov angažman u Željezari ne može biti preko 120 dana jer se nakon tog vremena mora donijeti odluka da li će firma ići u reorganizaciju ili u klasični bankrot.

Kazao je da njegov angažman u Željezari ne može biti preko 120 dana jer se nakon tog vremena mora donijeti odluka da li će firma ići u reorganizaciju ili u klasični bankrot

„To je vrijeme sa kojim stalno operišem i koje može stečajni upravnik da dozvoli da se radi i obezbijede plate. Naš jedini interes je da radnici prime plate i da one budu što veće. Ostali su nam nebitni jer smo mi zbog radnika došli u Željezaru. Oni su nas pozvali i to je jedini razlog zbog koga smo ovdje. Mi u ovom biznisu nemamo niti ćemo imati ikakve interese do završetka situacije sa Željezarom“, zaključio je Davidović.

Potrudiće se da poveća plate

Davidović je kazao da još uvijek nije završen proces rješavanja tehnološkog viška ali da će i to ubrzo biti gotovo.

„Prijavio se veliki broj radnika i nikoga nećemo sprječavati da ode ali ćemo morati zadržati ljude dok ne obezbijedimo adekvatne zamjene i ljude koji će moći na najodgovornijim mjestima da preuzmu značajne funkcije u Željezari. Svi radnici će primati platu do momenta dok dobrovoljno odu u penziju ili prodaju radna mjesta. Naći ćemo dovoljno sredstava da radnici prime sve što im pripada bez obzira što ih je sada veliki broj. Sposobni smo da nađemo načina i da povećamo platu“, obećao je Davidović.

Sposobni da sami rješavaju problemeVlasnik Neksana je ponovio da nijesu dobili nikakve subvencije za struju, da istu plaćaju 80 odsto skuplje nego što je plaćao MNSS, ali da su u stanju da izvrše sve obaveze.

„Nikakve benefite ni po kakvom osnovu nijesmo dobili niti nam treba pomoć Elektroprivrede ili bilo koga drugoga. Mi smo spremni i sposobni da se sa svojim problemima sami nosimo“, poručio je Davidović.

Galerija

Bonus video: