Kriza je pokazala da je bolje biti dio Evropske unije

Domaćin skupa, kancelar Austrije Verner Fajman, kazao je da je Centralnu Aziju i Evropu teško pogodila kriza
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 17:34h

Centralna Azija i Evropa imaju puno zajedničkih interesa i sličnih izazova, zato je važna međusobna saradnja, posebno kada je riječ o energetskim resursima, poručeno je sa Svjetskog ekonomskog foruma koji se održava u Beču.

Domaćin skupa, kancelar Austrije Verner Fajman, kazao je da je oba regiona teško pogodila kriza, i da zato inovacije imaju ključnu ulogu, zajedno sa obrazovanjem, istraživanjem, i promocijom socijalnih standarda, u prevazilaženju posljedica krize.

"Održivi razvoj zahtijeva održivu energetsku politiku, koja se zasniva na bezbjednoj energiji. Stravičan incident u Japanu nam je pokazao da je potrebno ponovo razmisliti o energetskoj politici i nuklearnoj energiji.

Crnogorski premijer Igor Lukšić, govorio je na sesiji “Stres test za Evropu”

Istraživanja pokazuju da izvori obnovljive energije mogu do 2050. da pokriju čak 77 odsto ukupne svjetske potrebe za energijom. Zato investiranje u čiste tehnologije ne pomaže samo u zaštiti životne sredine, već i stvaranju radnih mjesta", kazao je Fajman.

Stres test za Evropu

Crnogorski premijer Igor Lukšić, govorio je na sesiji “Stres test za Evropu”, odakle je poručio da je finansijska kriza pokazala da je za budućnost nekih zemalja bolje da budu unutar velikog sistema kakav je Evropska unija, nego da budu van njega, te da je time budućnost Crne Gore u EU.

On je rekao svi građani u Crnoj Gori podržavaju procese evropskih integracija ali da će, u daljim fazama pristupa toj organizaciji država morati da im omogući dodatna objašnjenja.

"Mi sada radimo na implementaciji Akcionog plana da uvjerimo Evropsku komisiju da smo spremni za pregovore, ali jednom kada pregovori počnu trebaće nam još napora da objasnimo građanima sve benefite prednosti i mane evropskih integracija", rekao je Lukšić.

I ostali učesnici sesije, slozili su se da zajednička evropska valuta ima budućnost i da njen opstanak nije u krize. Crnogorski premijer poručio je i da Crna Gora, mora da pokaže Evropskoj komisiji da je spremna za pristupne pregovore.

"Crnogorska Vlada kao prioritete postavlja fokusiranje na strukturne reforme, finansijsku stabilnost i unaprijeđenje poslovnog ambijent", kazao je Luksic.

"Crnogorska Vlada kao prioritete postavlja fokusiranje na infrastrukturne reforme, finansijsku stabilnost i unaprijeđenje poslovnog ambijent"

On je dodao da crnogorska Vlada kao prioritete postavlja fokusiranje na infrastrukturne reforme, finansijsku stabilnost i unaprijeđenje poslovnog ambijenta. Dvodnevna konferencija u Beču okupila je više od 500 predstavnika politike, privrede, akademija i civilnog društva iz preko 67 zemalja i više od 150 šefova najvažnijih globalnih kompanija.

Učesnici foruma raspravljali su i o globalnim pitanjima, uključujući politička previranja na sjeveru Afrike, budućnost jedinstvene evropske valute I pitanje energetskih resursa nakon krize u Japanu. Na sesiji je bilo rijeci I o finansijskoj krizi koja je uzdrmala Grčku, kao i o slomu američke banke Leman Braders i irskih banaka.

Centar Beča pretvoren u zabranjenu zonu

Zbog skupa Svjetskog ekonomskog foruma, austrijske vlasti preduzele su mjere predostrožnosti, tako da je centar Beča od pretvoren u zabranjenu zonu, u koju mogu ući samo učesnici i novinari.

U zatvoru "Rosauerlende" bile su oslobođene ćelije za moguće pritvaranje nasilnih demonstranata

Antiglobalisti za svaku konferenciju, organizuju proteste, koji često završe okršajima policije i demonstranata. Jučerašnje demonstracije antiglobalista protekle su mirno, uz učešće svega 500 demonstranata i skoro duplo većeg broja policajaca.

Ipak, oko 4.500 policajaca iz svih pokrajina premješteno je u Beč na dan održavanja konferencije, a specijalne jedinice policije, kao što su Kobra ili Vega, ali i bacači vode, konstantno su u stanju pripravnosti.

U zatvoru "Rosauerlende" bile su oslobođene ćelije za moguće pritvaranje nasilnih demonstranata. Čitav jedan sprat zatvora je oslobođen, a i dogovorena je procedura brzog kažnjavanja prestupnika.

Bonus video: