U crnogorskom turizmu postoji ogromno crno tržište

Pomoćnik ministra turizma Zoran Duletić je kazao da su rezultati prihoda i noćenja u turizmu na crnom tržištu dva ili tri puta veći od zvaničnih.
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 17:47h

U turizmu postoji ogromno crno tržište i to je veliki minus za ukupnu turističku privredu Crne Gore, saopšteno je na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Pomoćnik ministra turizma Zoran Duletić je kazao da su rezultati prihoda i noćenja u turizmu na crnom tržištu dva ili tri puta veći od zvaničnih koje saopštava Monstat i da je taj podatak zabrinjavajući.

"Mi činimo sve kako bi smo privukli što veći broj gostiju sa raznih tržišta ali bi i privreda morala jedinstvenije da nastupi. Iz zapadne Evrope nam dolazi 21 odsto gostiju, isto toliko dolazi iz Rusije i bivših sovjetskih zemalja i mi njih ne možemo da eliminišemo", kazao je Duletić odgovarajući na optužbe privrednika da Vlada zanemaruje goste iz zapadne Evrope, naročito iz Njemačke.

Na sjednici je pozdravljena odluka Vlade da se građevinski radovi obustave od 1. juna kako bi gosti bili pošteđeni buke, ali član Odbora iz Ulcinja Gani Rusulbegović je kazao da to pravilo ne važi za Ulcinj i Bar.

"Od Bara do Ulcinja se putuje po sat"

"Radovi nijesu prestali na nadvožnjaku u Baru i na Regionalnom vodovodu. Od Bara do Ulcinja se putuje po sat", kazao je Rusulbegović.

On je podsjetio da dio plaža još nema vlasnika, da su tenderi kasno raspisani, te da neki još nijesu završeni “što je neshvatljivo”.

"Visoke cijene tendera će neko morati da plati, a to će biti naši gosti za koje se zalažemo da dođu kod nas. Zbog toga neka nikog ne iznenađuju ležaljke od 70 do 120 eura o kojima se ovih dana piše", rekao je on.

Problem i zastoji prema Srbiji

Turistički poslenici su kao problem istakli i zastoje na graničnim prelazima prema Srbiji na kojima turisti čekaju i do dva sata jer, kako su rekli, carinici iz nekog razloga ne rade od ponoći do dva sata zbog čega se stvaraju ogromni redovi.

Sekretar Odbora Novica Bulatović je kazao da ove sezone očekuju dvocifren rast prihoda i noćenja te da je u periodu od januara do aprila ove godine zabilježeno 10,4 odsto više dolazaka u odnosu na prošlu godinu u istom periodu.

"Takođe i 3,4 odsto više noćenja uz prosječno zadržavanje od 3,7 dana. najveći broj noćenja ostavaren je u primorskoj regiji 74,2 odsto, zatim u Podgorici gdje je ostvareno skoro 10 odsto ukupnih noćenja. Tokom četiri mjeseca najviše turista je bilo iz Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine" naveo je Bulatović.

Galerija

Bonus video: