Radnici "Radoje Dakića" još čekaju odgovor od Mugoše

"To je poruka i to ne dobra, da osoba koja je gradonačelnik i koja vidi ovoliko ljudi ispred, a ne pita zašto su tu, treba ponovo da bude izabrana za gradonačelnika".
0 komentar(a)
Radoje Dakic protest, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakic protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.06.2011. 10:48h

Bivši radnici i povjerioci fabrike "Radoje Dakić" ni danas nijesu dobili odgovor od gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše na koji način će im biti isplaćena zaostala potraživanja.

Predsjednik Koordinacionog odbora fabrike, Milan Vukčević, pokušao je da razgovara sa Mugošom, ali mu je u Opštini saopšteno da gradonačelnik ne može da ga primi na razgovor.

"Želimo rješenje, ali treba napraviti ono od kojeg će svi imati koristi, i država i investitori i povjerioci", kazao je Vukčević

On je ponovio da radnici i dalje traže da se objasni dinamika isplate potraživanja, koji zahtijevaju da prva rata iznosi 63 odsto ukupnog iznosa.

"Toliko su dobili radnici koji su prvi pošli, ranije i zato tražimo da budemo ravnopravni. Ukoliko ostane nešto da se ne isplati, na to će se obračunavati kamata", rekao je Vukčević.

On je dodao i da je zamjenik gradonačelnika, Dragan Mihailović najavio da će Detaljni urbanistički plan (DUP) grada, od kojeg zavisi način isplate, biti završen do kraja novembra, a da se studijske osnove očekuju do kraja narednog mjeseca.

"Nama to odgovara da bi, u slučaju pregovora oko prodaje imovine imali jaču argumentaciju. Želimo rješenje, ali treba napraviti ono od kojeg će svi imati koristi, i država i investitori i povjerioci", kazao je Vukčević.

Određena poboljšanja su, kako je ocijenio, napravljena jer je nedavno donijetim Sporazumom dogovoreno da se ne upisuje imovina dok se ne uplati prva rata.

Radnicima dodijeljeno zemljište vrijedno 40 miliona eura

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još 7 miliona eura, a pravo na isplatu ima 1.650 bivših radnika

Pomoćnik premijera, Predrag Stamatović ranije je najavio da će Vlada uskoro pokrenuti proceduru naplate potraživanja od 35,37 miliona EUR, koja izvršni povjerioci imaju u odnosu na akcionare "Radoja Dakića".

Konzorcijum firmi Zetagradnja i "Čelebić" ponudio je prošlog mjeseca 35,37 miliona eura za kupovinu zemljišta "Radoja Dakića", o čemu se bivši radnici fabrike nijesu izjasnili.

Radnici fabrike više od dvije godine okupljaju se svake srijede preko puta zgrade Vlade i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još 7 miliona eura, a pravo na isplatu ima 1.650 bivših radnika.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg čine Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani i Master Inžinjering za to zemljište nudio je 27 miliona eura.

Kompanije Zetagradnja i “Čelebić” za kupovinu tog zemljišta su 15. marta ponudile 5 miliona eura više nego konzorcijum. Oni su ponudili isplatu novca u tri rate, a njegov najvećio dio, 90 odsto, u roku od tri, odnosno, šest mjeseci nakon usvajanja DUP-a.

Te kompanije su, na pregovorima sa predstavnicima Vlade i bivših radnika fabrike ponudile 35,4 miliona eura za kupovinu zemljišta preduzeća, koje treba da obezbijedi isplatu zaostalih potraživanja za 1.700 bivših zaposlenih u “Dakiću”.

Bonus video: