U EPCG prekobrojno 700 radnika

“Vijesti” nezvanično saznaju da bi manjinski akcionar iz Italije, zbog lošijeg odziva radnika za prodaju radnih mjesta, već dijelio otkaze prekobrojnima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 08:54h

Menadžment Elektroprivrede Crne Gore oslobađa se viška zaposlenih, a pored otkupa radnih mjesta i penzionisanja starijeg kadra i preko radnika koji imaju ugovore o radu na određeno, u julu će najmanje 30 takvih ostati bez posla.

Elektroprivredom upravlja italijanska kompanija A2A i do 2013. godine, prema ugovoru o partnerstvu sa Vladom, ne smije otpuštati zaposlene, osim ponude otpremnina za dobrovoljno napuštanje kompanije.

“Vijesti” nezvanično saznaju da bi manjinski akcionar iz Italije, zbog lošijeg odziva radnika za prodaju radnih mjesta, već dijelio otkaze prekobrojnima.

Da je poželjna promjena perioda dozvoljenog za otpuštanje, upoznati su funkcioneri DPS-a i Vlade sa kojima se predstavnici A2A tajno sastaju.

Predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih EPCG Zoran Ostojić kaže da nema informaciju da li je menadžment tražio da otpuštanjem počne da se oslobađa tehnološkog viška.

Iz Vlade tvrde da to nije zvanično zahtijevano, kao i da neće biti promjene ugovorene obaveze da tri godine nema otpuštanja.

Član Odbora direktora EPCG i pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović kaže da se “princip dobrovoljnosti ne dovodi u pitanje”, naglašavajući da o tome nije razgovorano.

U Elektroprivredi sada ima oko 2.800 zaposlenih, od čega 330 ugovoraca na određeno, a Ostojić prenosi da poslodavac procjenjuje da je od ukupnog broja oko 25 odsto prekobrojnih.

To znači da će najmanje još 700 ljudi morati da ode iz EPCG, bilo takozvanim dobrovoljnim napuštanjem uz veće otpremnine ili kada budu proglašeni viškom, uz minimalne zakonske novčane iznose.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: