Država stvara teren za početak gradnje hotelskog kompleksa na rtu Ratislava

Postoji veliko interesovanje i da je do sada otkupljeno oko 15 dokumentacija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 16:38h

Duže od 12 godina njemačko-crnogorski konzorcijum “Star of Montenegro” pokušava da na rtu Ratislava u Ulcinju, na mjestu nekadašnjeg “Jadrana”, počne gradnju hotelskog kompleksa najviše kategorije, ali Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, Opština i resorno ministarstvo isto toliko vremena ne mogu da riješe problem sa stanarima 13 depadansa sa južne strane zakupljenog poluostrva.

“Lokacija nije oslobođena od osoba i stvari, iako je zakupac uveden u posjed. Sud nije uvažio naš zahtjev da iseli stanare sa bespravno zauzetog prostora na kome se nalazi 13 montažnih objekata. Sada je sve u rukama inspektora zaštite prostora”, saopšteno je “Vijestima” u “Morskom dobru”.

Sapunica sa gradnjom velelepnog hotela ma mjestu nekadašnjeg “Jadrana”, počela je 1999, kada je konzorcijum sa “Morskim dobrom” zaključio predugovor kojim je preciziran rok od tri mjeseca za iseljenje stanara kako bi radovi mogli da počnu. Prvi zahtjev za iseljenje, Osnovni sud u Ulcinju krajem 2000, glatko je odbio, ali je Viši sud poništio to rješenje.

Dvije i po godine kasnije, Osnovni sud usvaja zahtjev, ali je Viši sud opet neumoljiv - poništava rješenje. Treći put, Osnovni sud 2005, odbija zahtjev, a dvije godine kasnije Viši sud potvrđuje to rješenje, čime je presuda postala pravosnažna.

I pored toga, konzorcijum i “Morsko dobro”, 2008. godine potpisali su konačni ugovor o korišćenju morskog dobra nadajući se brzom rješenju problema sa stanarima depadansa. Prije godinu, “Morsko dobro” je odlučilo da promijeni strategiju pa se obratilo Ministarstvu uređenja prostora sa zahtjevom da ukloni objekte sa južne strane rta.

Ovlašćeni zastupnik konzorcijuma Novak Durutović uvjeren je da je država ovog puta odlučna da poštuje ugovor o zakupu Ratislave

Ovlašćeni zastupnik konzorcijuma Novak Durutović uvjeren je da je država ovog puta odlučna da poštuje ugovor o zakupu Ratislave i prostor oslobodi.

“Vjerujem da će uslovi za investiranje uskoro biti stvoreni tim prije što je u toku međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko- urbanističko rješenje hotelskog kompleksa koji je raspisala Vlada”, kazao je Durutović.

On je naveo da postoji veliko interesovanje i da je do sada otkupljeno oko 15 dokumentacija.

“Njemci su insistirali da snose troškove nagradnog fonda u visini od 50.000 eura, kao i troškove žirija dok je Vlada nosilac projekta”, kazao je Durutović.

Njemci će izdvojiti 20.000 eura

Konkurs koji je objavila Vlada, otvoren je 27. aprila i trajaće do 30. juna. Za prvonagrađeni rad, Njemci će izdvojiti 20.000 eura, drugoplasiranom autoru pripašće 15, a trećeplasiranom 10.000 eura plus dva otkupa po dvije i po hiljade eura.

Jedan od stanara, Rajko Filipović kazao je da su se oni legalno uselili u depadanse nekadašnjeg “Jadrana”, te da se depadansi i tada i danas vode kao vlasništvo “Ulcinjske rivijere”.

“Imamo zapisnik kojim nam “Ulcinjska rivijera” dozvoljava korišćenje tih koliba do konačnog rješenja stambenog pitanja tako da ne stoji konstatacija da smo se uselili nelegalno”, kazao je Filipović, dodavši da 13 familija u depadansima živi 25 godina.

On tvrdi da je nekadašnji direktor “Morskog dobra” Rajko Mihović tražio od bivšeg direktora “Ulcinjske rivijere” Dževdeta Čaprića da sazove Upravni odbor i da se odrekne depadansa u korist tog javnog preduzeća.

U “Morskom dobru” tvrde da depadansi nijesu predviđeni planom postavljanja objekata privremenog karaktera

“Čaprić je to odbio i taj dokument, koji imam, predstavlja krunski dokaz da smo legalni. Uostalom, sud je pravosnažno presudio u našu korist i više ne postoji ni redovnih ni vanrednih pravnih ljekova koji mogu promijeniti odluku”, smatra Filipović.

U “Morskom dobru” tvrde da depadansi nijesu predviđeni planom postavljanja objekata privremenog karaktera na području prostornog plana posebne namjene niti nekim drugim važećim planskim dokumentom.

“Državnom studijom lokacije na lokalitetu koji obuhvata bespravno zauzeta parcela, predviđena je izgradnja hotelsko- turističkog kompleksa visoke kategorije”, tvrde u “Morskom dobru” i podsjećaju da je na ugovor konzorcijuma i tog preduzeća, saglasnost dala Vlada.

Već izgubljeno 300.000 eura

U resornom ministarstvu “Vijesti” nijesu mogle dobiti detaljnije informacije o slučaju “Jadran”, osim “da su aktivnosti u toku, a inspektori na terenu”. Inspektor zaštite prostora Vera Plamenac, koja postupa po zahtjevu “Morskog dobra”, kazala je da nije ovlašćena da daje izjave.

“Vijesti” saznaju da je konzorcijum zakupio 26.000 kvadrata po cijeni od euro po m2. Zakupci, od zaključivanja ugovora 2008, plaćaju godišnju zakupninu umanjenu za 50 odsto. Imajući u vidu da su investitori, tvrdi Durutović, bili spremni da investiraju odmah nakon zaključenja predugovora 1999, lako je izračunati da je država samo po osnovu zakupa za tu lokaciju izgubila oko 300.000 eura.

Pitanje je da li bi uopšte tada i mogli da grade, jer je “revnosna” Vlada tek prije dvije godine, a 30 nakon što je hotel porušen, donošenjem Detaljne studije lokacije “Stari grad”, stvorila planske pretpostavke za pokretanje aktivnosti za izgradnju na toj lokaciji.

Bonus video: