Nakon Željezare i Livnice: U Radventu uveden stečaj

“Ovo je očekivana odluka za nas", kazao je predsjednik Sindikata
68 pregleda 0 komentar(a)
Radvent, Foto: Arhiva Vijesti
Radvent, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.06.2011. 15:24h

Nakon Željezare i Livnice prema odluci stečajnog sudije Ivana Kovačević i u Radventu je uveden stečaj, a za stečajnog upravnika postavljen je Nenad Amidžić.

“Ovo je očekivana odluka za nas i na žalost ovo je bio jedini način da se MNSS-u koji nije ispoštovao odredbe Kupoprodajnog ugovora oduzme pravo upravljanja. Zahtjevom za naplatu potraživanju obuhvaćeno je nešto više od pola miliona eura za četiri plate od prošle godine i oko 300.000 eura za stambeni kredit.

Međutim, MNSS nam ukupno duguje više od milion jer pored prošlogodišnjih zarada nijesu nam isplaćene ni ovogodišnje plate“ kazao je predsjednik Sindikta Slavko Jauković.

Povjerioci će imati mogućnost da u narednih mjesec dana prijave Privrednom sudu potraživanja od te fabrike

Prema njegovim riječima uvođenje stečaja stvorilo je mogućnost otvaranja novog žiro računa firme na koji bi Kombinat aluminijuma i Željezara mogli da uplate novac koji su dužni Radventu po osnovu ranije odrađenih poslova.

"Od tog novca postoji mogućnost da radnici do petka dobiju januarsku platu. Osim isplate januarske zarade očekujemo da u skorije vrijeme počne i realizacija socijalnog programa za koji se prijavilo oko 100 zaposlenih od ukupno 177 radnika“ kazao je Jauković.

Povjerioci će imati mogućnost da u narednih mjesec dana prijave Privrednom sudu potraživanja od te fabrike.

MNSS kupio akcije za 70.000 eura

Radvent od 1994. godine djeluje kao samostalno akcionarsko društvo, a MNSS je 2008. godine kupio akcije tog preduzeća za 70.000 eura uz obavezu da do 30. juna 2011. godine, do kada važi kupoprodajni ugovor, investira 1,5 milion eura.

Za šest mjeseci prošle godine Radvent je imao gubitak od 456.000 eura

Prema socijalnom programu, koji je sastavni dio kupoprodajnog ugovora, novi vlasnik je trebalo godišnje da obezbjeđuje najmanje sto hiljada eura za stanove zaposlenih, a za tri godine je istu sumu trebalo da izdvoji za zapošljavanje mladih radnika, 75 hiljada za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, a 50 hiljada za poboljšanje radnih uslova.

Za šest mjeseci prošle godine Radvent je imao gubitak od 456.000 eura, a u istom periodu ukupan prihod firme bio je 539.306 eura.

Bonus video: