Radnici fabrike Lenka od srijede neće uzimati ni vodu

“Trpimo veliki pritisak od Komunalne inspekcije, od sedam jutros nas tjeraju, ni na novinama ne možemo da sjedimo jer ugrožavamo javnu površinu”, kazala je Jurišević.
102 pregleda 0 komentar(a)
Lenka štrajk, Foto: Arhiva "Vijesti"
Lenka štrajk, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.06.2011. 12:41h

Radnici bjelopoljske fabrike obuće Lenka, koji sedmi dan štrajkuju glađu ispred zgrade Opštine u Bijelom Polju, najavili su da će, ukoliko se ne riješi njihova situacija, od srijede prekinuti da uzimaju tečnost, a odbiće i ljekove.

Jedna od radnica, Rumica Jurišević, kazala je agenciji Mina-business da su štrajkači u teškom zdravstvenom stanju, a, iako pojedini odbijaju da zovu Hitnu pomoć, ipak je ona jutros morala da interveniše, jer je jednom od radnika pozlilo.

“Trpimo veliki pritisak od Komunalne inspekcije, od sedam jutros nas tjeraju, ni na novinama ne možemo da sjedimo jer ugrožavamo javnu površinu”, kazala je Jurišević.

Ona je poručila da su radnici spremni da nakon prekida štrajka plate sve što su ugrozili i oštetili.

“Ovo je žalosno šta rade sa nama, žalosno i tužno”, poručila je Jurišević.

Radnici su pitali Komunalnu inspekciju od koga dobijaju nalog da ih toliko progone, ali nijesu dobili odgovor.

“Tražili smo i od policije da bude cijelo vrijeme uz nas, jer smo po cijeli dan i noć tu i ne osjećamo se bezbjedno”, rekla je Jurišević.

Prema njenim riječima, niko ih od nadležnih nije kontaktirao u vezi ispunjavanja njihovih zahtjeva, već samo apeluju da se prekine štrajk.

Jurišević se zahvalila i građanima Bijelog Polja što im pomažu i donose im sokove i ljekove.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja i lokalna uprava već dvije godine i osam mjeseci pregovaraju sa vlasnikom, a bio je i Savez sindikata (SSCG) uključen, ali su se oni povukli, valjda su se zabavili svojim problemima”, objasnila je Jurišević.

Iako su bili članovi SSCG, kako je kazala, sad će da se obrate generalnom sekretaru Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđi Kekoviću, koga su i pozvali da ih posjeti.

“Bili smo kod predstavnika USSCG u Bijelom Polju, ali nijesmo uspjeli da kontaktiramo Kekovića. Voljeli bi da nas posjeti ako može”, navela je Jurišević.

Vlasnik Lenke, Raif Hodžić, koji je 2007. akcije preduzeća kupio na tržištu kapitala, ranije je objasnio da je Vlada 2006. radnicama uplatila novac za otpremnine, a da su one 2008. počele štrajk i tako spriječile rukovodstvo da radi.

Jurišević je podsjetila da su radnice štrajkovale u aprilu ove godine i da su odustale nakon što im je gradonačelnik, Aleksandar Žurić, obećao da će dobiti rješenje, što do sada nije ispunjeno.

Radnicama je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tarzan Milošević, u petak obećao da će pomoći u rješavanju njihovi problema. One traže da im se poveže staž, isplate plate i riješi radno pravni status jer imaju između 50 i 60 godina.

Bonus video: