Radnice Lenke u kritičnom stanju, odbijaju da zovu Hitnu pomoć

“Samo u državne institucije polažemo nade, jer se pitamo ko je potpisao privatizaciju i ko je dozvolio vlasniku da se tako ponaša?
52 pregleda 0 komentar(a)
Lenka štrajk, Foto: Arhiva "Vijesti"
Lenka štrajk, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.06.2011. 11:53h

Radnice bjelopoljske fabrike Lenka, koje već šest dana štrajkuju glađu ispred zgrade Opštine, u teškom su zdravstvenom stanju i odbijaju da zovu Hitnu pomoć, a sve nade za rješavanje njihove situacije polažu u državne institucije.

Jedna od radnica, Rumica Jurišević, kazala je da ih niko nije kontaktirao u vezi ispunjavanja njihovih zahtjeva, već samo da apeluju da se prekine štrajk.

“Niko nam se nije obraćao, dvije radnice su loše ali odbijaju da zovu i Hitnu pomoć. Izdržaćemo do kraja, jer je i do sada bilo bezbroj obećanja koja nijesu pokrenuta sa mrtve tačke”, rekla je Jurišević.

Ona je poručila da se za situaciju u koju se nalazi devet radnica, što prije mora pronaći rješenje i definisati da li se nalaze na Birou rada ili na radnim mjestima.

Jurišević je podsjetila da su radnice štrajkovale u aprilu ove godine i da su odustale nakon što im je gradonačelnik, Aleksandar Žurić, obećao da će dobiti rješenje, što do sada nije ispunjeno

“Samo u državne institucije polažemo nade, jer se pitamo ko je potpisao privatizaciju i ko je dozvolio vlasniku da se tako ponaša? Gdje je tu zakon, ko je uzeo firmu i koliku imovinu?”, pitala je Jurišević. “Neko to zna ali čuti. Mi nećemo da ćutimo već hoćemo rješenje”.

Vlasnik Lenke, Raif Hodžić, koji je 2007. akcije preduzeća kupio na tržištu kapitala, kako je navela Jurišević, “šeta se na pet, šest metara od njih” i ne obraća se radnicama.

Hodžić je ranije objasnio da je Vlada 2006. radnicama uplatila novac za otpremninea, a da su one 2008. počele štrajk i tako spriječile rukovodstvo da radi.

Jurišević je podsjetila da su radnice štrajkovale u aprilu ove godine i da su odustale nakon što im je gradonačelnik, Aleksandar Žurić, obećao da će dobiti rješenje, što do sada nije ispunjeno.

Radnicama je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tarzan Milošević, u petak obećao da će pomoći u rješavanju njihovi problema. One traže da im se poveže staž, isplate plate i riješi radno pravni status jer imaju između 50 i 60 godina.

Bonus video: