Osiguranje će biti moguće i preko banke

U zeljama u regionu već postoji zakonska mogućnost za prodaju osiguranja posredstvom banaka.
68 pregleda 0 komentar(a)
banka, Foto: Luka Zeković
banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2011. 09:05h

Agencija za nadzor osiguranja najavljuje da će predložiti izmjene Zakona o osiguranju koji se odnosi na poslove zastupanja i posredovanja u osiguranju, a što će omogućiti regulisanje novih kanala prodaje među kojima je i bankoosiguranje.

Bankoosiguranje kroz povezivanje proizvoda banaka i osiguravajućih kuća omogućava, između ostalog, korisnicima bankarskih proizvoda da zaštite polisom osiguranja svoja kreditna i druga sredstva, dok banke i osiguravajuće kuće na taj način efikasnije mogu riješiti probleme koje za klijenta mogu da nastanu. Jedna od prednosti posjedovanja polise osiguranja je i ta što u većini banaka ona zamjenjuje žiranta koji se traži kao garant za dobijanje kredita.

U Agenciji su „Vijestima“ kazali da je postojeći Zakon o osiguranju stupio na snagu krajem decembra 2006. godine i da je tada akcenat bio stavljen na oblike prodaje karakteristične za tržište i njegov razvoj u tom momentu.

Bankoosiguranje kroz povezivanje proizvoda banaka i osiguravajućih kuća omogućava, između ostalog, korisnicima bankarskih proizvoda da zaštite polisom osiguranja svoja kreditna i druga sredstva

"Ostvarujemo stalnu komunikaciju sa svim učesnicima na tržištu osiguranja kako bismo bili u mogućnosti da uskladimo zakonsku regulativu sa novim trendovima koje savremeni načini poslovanja zahtijevaju. Do sada učesnici na tržištu osiguranja nijesu pokazivali veće interesovanje za bankoosiguranje, ali razvoj novih kanala prodaje stimuliše i razvoj zakonske regulative u toj oblasti, što će u narednom periodu biti pravno omogućeno", kazali su u Agenciji za nadzor osiguranja.

Dobri preduslovi da se intenzivira razvoj bankoosiguranja

U osiguravajućim kućama ocjenjuju da su se stekli uslovi da se počne sa razvojem bankoosiguranja i očekuju uskoro promjenu zakonske regulative u tom dijelu koja podrazumijeva i dopunu Zakona o bankama.

Izvršni direktor Unika osiguranja Nela Belević kazala je da je bankarski potencijal veliki i da sada postoje dobri preduslovi da se intenzivira razvoj bankoosiguranja.

Izvršni direktor Unika osiguranja Nela Belević kazala je da je bankarski potencijal veliki i da sada postoje dobri preduslovi da se intenzivira razvoj bankoosiguranja

"U više navrata smo prezentovali pojedinim crnogorskim bankama različite proizvode koje je moguće uključiti u bankarsku paletu usluga i nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti oživjeti te vidove saradnje. Zakonska regulativa za sada ne dozvoljava bankama da se bave direktnom prodajom osiguranja, ali imamo naznake od Agencije za nadzor osiguranja da će biti dopuna Zakona o osiguranju koje bi dale tu mogućnost osiguravajućim društvima. Istovremeno je potrebno da se i Zakon o bankama promijeni u tom dijelu", rekla je Belević, dodajući da je prodaja osiguranja u bankama dobra šansa da se poveća potencijal tržišta osiguranja u Crnoj Gori.

Ona je rekla da su razvili više proizvoda koji se prodaju uz proizvode banaka i one proizvode koji se odnose na direktnu prodaju životnog osiguranja u bankama.

"Sa pojedinim bankama počeli smo prodaju „cradit card insurance” gdje banka uz kreditnu karticu klijentu kao dodatnu uslugu nudi i karticu putnog-zdravstvenog osiguranja. Na taj način klijenti uvijek sa sobom imaju putno-zdravstveno osiguranje, a neće biti u situaciji da isto zaborave da kupe prije putovanja", rekla je Belević.

Osiguravajuće kuće postaju konkurentnije i zanimljivije klijentima

Dostupnost osiguranja kroz banke, prema njenim riječima, donosi korist postojećim klijentima banke ili potencijalnim klijentima jer im je dostupno više sličnih proizvoda istovremeno po povoljnijim uslovima.

"Banka je na dvostrukom dobitku jer dopunjuje paletu usluga i uključivanjem osiguranja (pokrićem određenih rizika u toku trajanja kredita) može dodatno obezbijediti svoj portfolio i uticati na smanjenje rizika u poslovanju. Uz to, banke i osiguravajuće kuće na taj način postaju konkurentnije i zanimljivije klijentima", rekla je Belević.

Izvršni direktor Grave osiguranja Maja Pavličić kazala je da u zeljama u regionu već postoji zakonska mogućnost za prodaju osiguranja posredstvom banaka i da je pitanje dana kada će ta usluga zaživjeti u Crnoj Gori.

U zeljama u regionu već postoji zakonska mogućnost za prodaju osiguranja posredstvom banaka

"Iz dosadašnjih razgovora sa predstavnicima Agencije za nadzor osiguranja mogu konstatovati da ima pozitivnih razmišljanja u tom pravcu, ali kako se Agencija bavi nadzorom u poslovima osiguranja, prethodno je neophodno pribaviti saglasnost Centralne banke koja vrši nadzor nad radom banaka. Kako su banke značajni partneri osiguravajućih društava treba zajednički pokrenuti inicijativu za promjenu zakonskih propisa koji bi omogućili udruženo poslovanje banaka i osiguravajućih društava u susret potrebama zajedničkih klijenata, širenja ponude banaka i osiguravajućih kuća, razvoj prodaje osiguranja", kazala je Pavličić, dodajući da će o proizvodima koje će nuditi klijentima u saradnji sa bankama sačekati dok se stvore zakonski uslovi za tu prodaju.

Banke kroz razvoj bankoosiguranja mogu povećati prihode

Ona je rekla da banke kroz razvoj bankoosiguranja mogu povećati prihode, depozite, bolje se pozicionirati na tržištu, dok klijenti mogu na brži način dobiti osiguranje i više usluga na jednom mjestu.

"Sa Hipotekarnom bankom imamo zaključen ugovor o poslovnoj saradnji koji podrazumijeva da klijenti koji imaju polisu sa otkupnom vrijednošću (ugovor traje najmanje tri godine) imaju mogućnost dobijanja kratkoročnih kredita bez žiranata, uz obezbjeđenje sa otkupnom vrijednosti polise", rekla je Pavličić.

Paket usluga na jednom mjestu

U Erste banci su kazali da vjeruju da će se uskoro steći uslovi da građani mogu na šalterima banke ili kod kreditnog savjetnika ugovoriti neku vrstu osiguranja, te da će, kada se budu stekli uslovi za saradnju banaka i osiguravajućih kuća, uvrstiti tu usluga u svoju ponudu proizvoda.

"Osnovna prednost je interes banke da klijentu pruži kompletan paket usluga na jednom mjestu. Znači, da banka uz sve svoje proizvode i usluge ponudi i nebankarske usluge čime bi se za klijenta skratio proces, na primjer, prilikom aplikacije za stambeni kredit da u banci može dobiti uz kredit i polisu životnog ili imovinskog osiguranja", kazali su u Erste banci.

U NLB Montenegrobanci su kazali da nijesu još uvijek razmatrali mogućnost da se registruju za poslove posredovanja kod osiguranja i da zbog toga nijesu pokretali takvu inicijativu.

"U nekim dijelovima ponude već nudimo klijentima i usluge osiguranja kao dio paket ponude. Recimo, svi vlasnici srebrnog računa su osigurani od rizika smrti i trajnog invaliditeta od rizika nesrećnog sučaja", kazali su u NLB Monenegrobanci.

Bonus video: