Poskupljenja uoči sezone mogla bi skupo da koštaju crnogorski turizam

Ostaje da se vidi da li će ovdašnji turistički poslenici biti dovoljno pametni i uspjeti da uzmu dobar dio kolača sa tržišta.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2011. 08:44h

Sada kada su Crnoj Gori naklonjene „turističke zvijezde“, kada se mozaik sklopio baš onako kako smo samo mogli poželjeti, a ratna kriza na sjeveru Afrike tjera goste ka ovom dijelu Mediterana, ostaje da se vidi da li će ovdašnji turistički poslenici biti dovoljno pametni i uspjeti da uzmu dobar dio kolača sa tržišta.

Postoji bojazan da u trenutku kada je nakon dobre predsezone, gotovo rasprodatih hotela za predstojeći špic ljeta, u iščekivanju talasa gostiju iz regiona, koji već tradicionalno „pune“ privatni smještaj, postati ponovo bahati i u posljednji momenat povećati cijene, što bi moglo cijelu sezonu dovesti u pitanje.

A od ove sezone, kada kriza hara Crnom Gorom, očekuje se najviše, jer finanijska injekcija od gotovo milijardu eura, koliko se očekuje, bila bi pravo ekonomsko osvježenje.

Epitet skupe destinacije, koju smo svjesno sami sebi nadjenuli svih prethodnih godina, jer smo nakon uspješne 2007. i 2008. nerazumnim povećanjem cijena, sa naših prostora otjerali od zapadnoevropskog gosta, poput Njemca i Britanca, do nama decenijama vjernih Jugovića, ekonomska kriza nas je dovela do toga da je njihov povratak na naše primorje prijeko potreban.

A od ove sezone, kada kriza hara Crnom Gorom, očekuje se najviše, jer finanijska injekcija od gotovo milijardu eura, koliko se očekuje, bila bi pravo ekonomsko osvježenje

Iako smo, nažalost, „ispali“ sa top lista traženih destinacija, pa će Njemci ovoga ljeta pohrliti u Bugarsku kao kvalitetnu a u isto vrijeme jeftinu destinaciju, a našim susjedima Srbima, Bosancima, ali i Makedoncima, i dalje su Grčka i Turska na prvom mjestu, razumnim, ali i niskim cijenama, kako u hotelima i privatnom smještaju, možemo postati konkurentni.

Činjenica da će srpski gost ovoga ljeta potrošiti na ljetovanje blizu pola milijarde eura, dovoljno govori da je utakmica za animiranje toga tržišta izuzetno interesantna. A crnogorski turistički radnici su se, očigledno, opametili, jer akcijom ljetujte za 44 u predsezoni ili za 77 eura u špicu ljeta, dobro su podstakli tamošnje agencije da i Crna Gora parira ostalim cjenovno atraktivnim destinacijama.

Kada hotelijeri zadovoljno trljaju ruke, jer su sniženim cijenama gotovo rasprodali kapacitete za ovo ljeto, dotle je odbrojavanje do početka sezone u gotovo 300 hiljada ležaja u privatnom smještaju od Ade do Herceg Novog već počelo.

A očekujemo dobru sezonu i u prilog tome cijene su više nego konkurentne, pa tako u špicu ljeta možete ljetovati u privatnom smještaju i za pet eura u Ulcinju ili Baru, ili za osam u Herceg Novom, pa od 10 do 15 eura u Budvi.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: